Patria kehittää parviohjaustekniikkaa tekoälyllä

Puolustuskonserni Patrian johtama Artificial Intelligence Warfare Adaptive Swarm Platform -hanke saa 45 miljoonan euron EU-rahoituksen tulevaisuuden tekoälyn avittaman parviälyratkaisun kehittämiseen. Tavoitteena on kehittää uudenlainen lähetinvastaanotinjärjestelmä (AIMA, joka toimisi kaikissa tarvittavissa toimintaympäristöissä.  Suomesta mukana on myös VTT.

Euroopan asevoimien eri toimintaympäristöissä toimivat joukot tarvitsevat koko ajan lisää ajantasaista tilannetietoisuutta ja viestintäjärjestelmiä, jotka mahdollistavat ketteriä verkkoratkaisuja dynaamisissa taktisissa tilanteissa sekä kyvykkyyttä elektroniseen suojautumiseen ja vastatoimiin.

Suomen valtion yli puolet omistama Patria johtaa eurooppalaista teollisuuskonsortiota tekoälyä laajasti soveltavassa elektronisen sodankäynnin ja tiedonsiirron teknologiat yhdistävässä (Artificial Intelligence Warfare Adaptive Swarm Platform (AI-WASP) -hankkeessa.

Hankkeen tarkoitus on kattaa eri kokoluokkien miehitetyt ja miehittämättömät autonomiset alustat kaikissa toimintaympäristöissä, mukaan lukien arktiset olosuhteet ja lavettien yhteistoiminta. Ja turvallisen viestinnän, taajuusmonitoroinnin ja elektronisten vastatoimien yhdistäminen samaan ohjelmistoradiojärjestelmään parantaa Euroopan puolustusvalmiutta modernissa moniulotteisessa sodankäyntiympäristössä.

Suomi, Ruotsi, Viro, Italia, Kreikka ja Espanja tukevat yhteishanketta ja ovat jo allekirjoittaneet aiesopimuksen järjestelmän kehittämisestä. Maat myöntävät hankkeelle myös kansallista rahoitusta Euroopan komission 45 miljoonan euron tuen lisäksi. Patrian tarkoitus on yhdistää 16 alan huippuluokan kehittäjää eri puolilta Eurooppaa, mukaan lukien keskeisiä toimijoita Ranskasta, Saksasta ja Liettuasta.

”Meillä Patriassa on laaja kokemus signaalitiedustelusta, passiivisesta valvonnasta, taktisesta viestinnästä ja autonomisista teknologioista. Olemme innoissamme mahdollisuudesta johtaa näiden uusien yhdistyvien teknologioiden yhteistä kehittämistä”, sanoo Kari Renko, Patrian strategisten hankkeiden johtaja.

Suomen valtio omistaa Partriasta 50,1 prosentin ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS 49,9 prosenttia. Suomen lisäksi Patrialla on toimipisteitä  Ruotsissa, Norjassa, Belgiassa, Alankomaissa, Virossa, Latviassa ja Japanissa.

Taustalla Euroopan puolustusrahasto –  VTT mukana kuudella projektilla

Euroopan komission Euroopan puolustusrahaston (EDF) vuoden 2024 tutkimus- ja kehityshankkeiden rahoituspäätöksissä oli Patrian lisäksi VTT, joka sai rahoitusta kaikkiaan kuuteen eri hankkeeseen.  Ne saivat EU:lta yhteensä 218 miljoonan euron rahoituksen.

VTT on mukana Patrian johtamassa AI-WASP-hankkeessa kehitetään uudenlaista radiojärjestelmää elektronisen sodankäynnin tarpeisiin modernissa muuttuvassa taisteluympäristössä.  Ja ORDEAL-hankkeessa rakennetaan testiympäristöjä, joissa voidaan demonstroida tarkkaa paikannusta häirityissä ja vaikeissa ympäristöissä yksittäisille sekä parvessa toimiville drooneille.

Hankeissa kehitetään ratkaisuja elektroniseen tilannekuvaan, droninavigointiin, vedenalaisiin tietoliikenneratkaisuihin, merimiinojen raivaukseen, virtuaaliseen taisteluympäristöön ja helikopterien kehitykseen. Euroopan puolustusrahasto on EU:n budjetista rahoitettava ohjelma, joka käynnistyi vuonna 2021. Rahaston budjetti vuosille 2021–2027 on yhteensä noin kahdeksan miljardia euroa.

VTT on Patrian ohella toinen merkittävistä kotimaisista hanketoimija Europan puolustusrahastossa. Suomesta osallistuu yksitoista kotimaista organisaatiota yhteensä kuuteentoista eri hankkeeseen.  VTT on mukana lisäksi ASTERION-hankkeessa keskitytään tehokkaan, robustin ja turvallisen kommunikaation toteuttamiseen vedenalaisessa ympäristössä ja EUROSWEEP-hankkeessa kehitetään miinanraivausjärjestelmä suojelemaan isoja kaupallisia laivoja.

VTT:n BATTLEVERSE-projektin tavoitteena on luodaan puolestaan virtuaalinen ympäristö, joka yhdistää todellisen taisteluympäristön sen virtuaaliseen esitysmuotoon ja tehostaa sotilastehtävien suunnittelua sekä toteutusta. ENGRT II -projekti pyrkii parantamaan Euroopan puolustuskykyä kehittämällä uuden sukupolven sotilashelikoptereita vuoteen 2030 mennessä.

Lisää: Patria (LINKKI), AI-WASP-hanke (LINKKI) ja VTT:n tiedote 13.5.2025 (LINKKI).

Kuvituskuva: Patria

Päivitetty VTT:n osuudella 13.5.2025