Paikannuksen GPS-häiriöt selvillä erikoisanturein

Helsingin innovointiyritys Forum Virium kokeilee seuraavan puolen vuoden ajan, miten uudenlaiset siomalaisanturit toimisivat satelliittipaikannuksen häirinnän havaitsemiseen. Paikannusongelmat haittaavat varsinkin alhaalla lentäviä drone-koptereita. Anturiyksiköt toimittaa suomalainen Sensoripaja-niminen yritys.

Matalalla lentävät dronet ja muut kaupunki-ilmailuteknologiat tarvitsevat sijaintinsa määrittämisessä GPS-satelliittien paikannussignaaleja. Jos paikannussignaali katoaa, ollaan usein ongelmissa. Monet nykyisistä droneista on ohjelmoitu palaamaan lähtöpaikkaansa,  jos tulee paikannusongelmia eivätkä voi jatkaa määränpäähänsä lainkaan.

Joissakin uusissa droneissa on tosin käytössä myös visuaalisia paikannusjärjestelmiä navigoinnin apuna, mutta teknologia on vielä niin uusi, ettei se ole yleisesti käytössä. Siksi Helsingissä on aloitettu kaupungin innovaatioyhtiö Forum Viriumin mittaushanke, jolla seurataan uudenlaisin anturiratkaisuin erityisesti alailmatilan GNSS-signaalihäirintää.

Hankkeen alustavat havainnot viittaavat, että alailmatilassa ilmenee vähemmän häirintää, kun taas korkeammalla lentävät dronet altistuvat häirinnälle enemmän. Mittausanturien  sijainnit Helsingissä 50–100 metrin korkeudessa mahdollistavat uudenlaisen hypoteesin vahvistamisen ja satelliittisignaalien tehokkaan seurannan eri puolilla kaupunkia.

Tällä hetkellä anturiyksiköitä on käytössä viisi. Mittaukset tehdään osana turvallista kaupunki-ilmailua edistävää, Euroopan unionin osarahoittamaa CITYAM-hanketta. ”Kokeilu on vasta alkanut. Saamme parhaillaan dataa ja analysoimme sitä”, kommentoi tekninen asiantuntija Jukka Alander Forum Virium Helsingistä.

Kokeilusta saatava mittausdata kertoo milloin ja missä paikannussignaaleihin kohdistuu häirintää. Tiedot häiriöistä auttava muun muassa riskien kartoittamisessa ja reittisuunnittelussa. Kerättävä data tukee myös laajemmin Helsingin kaupunkia, joka haluaa satsata turvalliseen, hallittuun ja koordinoituun ilmatilan käyttöön.

Forum Virium Helsinki jakaa myös tiedot keskeisten kansallisten viranomaisten ja organisaatioiden, kuten Maanmittauslaitoksen ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, kanssa. Anturit toimittava Anturipaja on toteuttanut aiemmin erilaisia IoT-seurantapalveluita uimaveden lämpötilaseurannasta kävijälaskentasovelluksiin.

Lisää: Forum Virium Helsinki (LINKKI), CITYAM-hanke (LINKKI) ja Anturipaja (LINKKI).