Teollinen aurinkovoima tuplaantui – lisää tulee

Aurinkovoiman rooli Suomen energiantuotannossa kasvaa nopeasti, kertoo alan edunvalvontajärjestö Suomen uusiutuvat ry. Järjestön mukaan kuluva vuosi tulee olemaan ennätyksellinen aurinkovoiman rakentamisen vuosi. Teollisen kokoluokan aurinkovoimakapasiteetti jo kaksinkertaistui kesäkuuhun mennessä ja lisää on edelleen luvassa.

Suomeen valmistui alkuvuonna 2025 Suomeen on valmistunut neljä teollisen kokoluokan aurinkovoimapuistoa, joiden yhteenlaskettu tuotantoteho on 125,7 megawattia.  Kaikkiaan kesäkuun lopussa teollista aurinkovoimaa oli Suomessa tarjolla yhteensä 251 megawattia. Ja loppuvuonna 2025 arvioidaan valmistuvan lisäksi jopa 300 megawattia uutta aurinkovoimakapasiteettia.

Vuoden 2024 lopussa Suomessa teollisen kokoluokan aurinkovoimaloita oli 27 ja uusia valmistui neljä lisää vuoden 2025 ensimmäisellä puoliskolla valmistui 4 teollisen kokoluokan aurinkovoimapuistoa, sanoo Suomen uusiutuvat ry tiedotteessaan. Se edustaa kotimaisen energiakentässä maa- ja  merituulivoimaa sekä aurinkovoimaa.

Eniten aurinkovoimakapasiteettia valmistui alkuvuonna Utajärvelle, jonne valmistui tähän asti Suomen toistaiseksi suurin aurinkovoimapuisto (103,5 MW) Skarta Energylle, jonka ensimmäinen vaihe otettiin käyttöön toukokuussa. Aurinkopuistossa on tilaa 150 hehtaarin, ja sinne tulee kaikkiaan 170 000 aurinkopaneelia. Toiseksi eniten aurinkovoimakapasiteettia valmistui Suomen uusiutuvat ry:n mukaan Pyhäjärvelle (13 MW) ja kolmanneksi Limingalle (9,5 MW).

Carunalle lisää aurinkovoimaa

Yksi uusista teollisen kokoluokan hankkeista on Eurajoelle suunniteltu 123 hehtaarin aurinkopuisto, jonka kapasiteetti on 100 megawattipiikkiä (MWp). Rakennustyöt on aloitettu loppuvuodesta 2024 ja puisto otetaan käyttöön kesällä 2026. Tällä hetkellä teholtaan suurimmat käytössä olevat aurinkovoimapuistot sijaitsevat Kemiönsaaressa ja Lohjalla.

Erityisesti Etelä-Suomen ilmasto-olosuhteet ovat suotuisat aurinkovoimalle. Aurinkopaneelit tuottavat energiaa myös pilvipoutaisella säällä, ja optimaalinen tuotanto saavutetaan viileällä säällä. Suomen kesän valoisuus ja auringon säteilyn määrä mahdollistaa aurinkovoimalla tuotetun energian määrän, joka on verrattavissa jopa Pohjois-Saksan tuotantoon.

’’Aurinkovoimapuistojen toteutus käy helpoimmin alueilla, joissa on jo valmiit siirtoyhteydet ja sähköasemat sekä soveltuva kaavoitus ja hyvät rakentamisolosuhteet. Yhä enenevässä määrin puistojen yhteyteen suunnitellaan myös akkuratkaisuja, jotka voivat toimia myös sähköjärjestelmän reservimarkkinoilla’’, sanoo Carunan myyntijohtaja Ilkka Möttönen.

Caruna on saanut liitettävyyskyselyitä erityisesti Lounais-Suomesta, jossa suurin osa kyselyistä koskee teollisen kokoluokan aurinkovoimahankkeita. Suurimmat hankkeet ovat jopa joidenkin satojen megawattien kokoisia. Yhtiö tekee yhteistyötä hankekehittäjien kanssa varmistaakseen sujuvan liitettävyysprosessin ja sähköverkon kapasiteetin riittävyyden.

Lisää: Suomen uusiutuvat ry:n aurinkovoimatilastot 6/2025 (LINKKI, pdf), tuotannossa olevat aurinkovoimalat (LINKKI, excel) ja rakenteilla olevien aurinkovoimahankkeet (LINKKI, excel)

Kuva: Skarta Energyn Isosuon aurinkopuisto Utajärvelle, kuva Skarta Energy/Aki Kolehmainen (Lisää aurinkopuistosta LINKKI)