
Business Finlandin Veturi-RF ECO3-hankkeessa etsitään uusia keinoja 6G- ja 5G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnitteluun. Mukana ovat suomalaisyritysten lisäksi alan yliopistot ja tutkimuslaitokset. Hanke kestää vuoteen 2027 asti.
Uuden RD ECO3-hankkeen tavoitteena on nopeuttaa 5G- ja 6G-verkkojen radiotaajuusteknologioiden suunnittelua ja hyödyntää 6G-radiojärjestelmien uusia mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa 6G-verkot tarjoavat suuren tiedonsiirtokyvyn lisäksi kyvyn havainnoida samanaikaisesti esineitä ja ympäristöä.
Kehitettävien teknologioiden energiatehokkuus ja kestävyys erilaisissa ympäristöolosuhteissa ovat hankkeen keskeisiä haasteita. ’’6G:ssä pitää parantaa bittiä per joule -suhdetta 5G-teknologiaan verrattuna 5-10 kertaa paremmaksi’’, sanoo Oulun yliopiston radiotekniikan professori Aarno Pärssinen.
Hänen mukaansa radiolaitteiden komponentit ja niiden tehokas suunnittelu sovellusvaatimuksiin on välttämätön menestyksen tekijä erittäin monimutkaisissa radioissa, jotka tukevat 6G:n uusia sovelluksia. Aluetta esiteltiin Oulussa maaliskuussa järjestetyssä Third RF Summit Finland – seminaarissa (LINKKI).
Professori Pärssisen mukaan hankkeessa luodaan nopeampia ja luotettavampia tietoliikenneyhteyksiä ja vähemmän energiaa kuluttavia laitteita. Hänen mukaansa radiotaajuussuunnittelu ja energiatehokkuus ovat kriittisen tärkeitä 6G-aikakaudella, jotta voimme vastata uusien sovellusten tarpeisiin, huomioida kestävän kehityksen näkökulmat ja ratkaista tekniset haasteet
’’Yhdessä Veturi-hankkeen kumppaneidemme kanssa optimoimme RF-suunnittelua, mikä mahdollistaa uusien teknologisten ratkaisujen luomisen ja testaamisen kestävien 6G-verkkojen rakentamiseksi”, kertoo Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän radioverkkojen johtaja Toni Hirvinen.
Oululainen Bittium tutkii RF ECO3 -projektissa puolestaan moderneja RF simulointi-, mallinnus-, suunnittelu ja testausmenetelmiä, joilla voidaan tuotekehityksen tehokkuutta ja kehitettävien tuotteiden elinkaarenaikaista energiatehokkuutta.
’’Veturi-hankkeen strategisten kumppaneiden kanssa tapahtuva jatkuva osaamisen ja toiminnan kehittäminen sekä yhdessä yli organisaatiorajojen tapahtuva innovointi ovat avainasemassa kilpailukyvyn ylläpitämiseksi teknologioiden kehittyessä”, paaluttaa Bittiumin suunnittelupuolen johtaja Petri Lämsä.
Kuva: Oulun yliopisto, radiotekniikan professori Aarno Pärssinen esittelee RF ECO3-projektia maaliskuussa järjestetyssä tapahtumassa. Hanke on osa Business Finlandin Veturi-ohjelmassa ekosysteemiprojektia, jossa on Nokian ja Bittiumin lisäksi viisi muuta yritystä kuten CoreHW, Saab, Optenni, Verkotan, Senfit ja akateemiselta sektorilta Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto ja Tampereen yliopisto sekä VTT. Hanke kestää vuoteen 2027 asti.