
Euroopan patenttiviraston (EPO) uusin tutkimus paljastaa selkeän yhteyden digikehitykseen standardien ja patenttien välillä. Tutkimuksessa on hyödynnetty yli 5,5 miljoonaa eri standardointiorganisaatioiden (SDO) asiakirjaa, joiden mukaan patentoinnilla on keskeinen rooli myös digitaalisen maailman standardien kehityksessä.
”Teknologiset standardit muodostavat digitaalisen taloutemme selkärangan. Ne mahdollistavat innovaatiot ja saumattoman yhteentoimivuuden eri laitteiden ja alustojen välillä”, kehuu EPO:n pääjohtaja António Campinos. Tulevaisuudessa standardoinnilla on hänen mukaansa ratkaiseva merkitys tekoälyn ja kvanttiteknologioiden kaltaisilla nousevilla aloilla.
Patenttiviraston EPO-indeksin 2024 mukaan tietotekniikka, mukaan lukien tekoäly ja koneoppiminen, oli suurin patenttihakemusten kohdealue vuonna 3, ja digitaalinen viestintä sijoittui kolmanneksi. IoT-laitteiden määrän arvioidaan kasvavan jopa 30 miljardilla vuoteen 2030 mennessä. McKinseyn mukaan tämä voi tuottaa jopa 11 biljoonan euron arvon maailmanlaajuisesti. Tuoreen indeksin mukaan tietotekniikan saralla, mukaan lukien tekoälyyn kuuluvat alueet, kuten koneoppiminen ja hahmontunnistus, haetaan eniten patentteja. Digitaalinen viestintä sijoittuu kolmanneksi.
Lisäksi IoT Analyticsin mukaan internetiin kytkettyjen laitteiden määrän uskotaan kasvavan 30 miljardilla vuoteen 2030 mennessä. McKinsey arvioi, että tämä mahdollistaa 4,8–11 biljoonan euron arvon maailmanlaajuisesti, mukaan lukien IoT-tuotteidesta ja -palveluista kuluttajien ja asiakkaiden saama arvo.
Uudet SEP-patentit eivät toimi vain teknologian kulmakivinä, vaan ne ovat myös kilpailukyvyn ja talouskasvun ajureita. Ne nopeuttavat uusien teknologioiden leviämistä ja markkinoille pääsyä. Esimerkiksi WiFi-standardeja käytetään yli 80 000 tuotteessa, ja 4G/5G-teknologiat ovat käytössä yli 100 miljoonassa ajoneuvossa. Maailmalla on lähes 50 000 valmistajaa, jotka hyödyntävät teknologisia standardeja.
Läpinäkyvyyden ja patenttien laadun parantaminen: standardien ja patenttien välisten yhteyksien vahvistaminen Euroopan komissio on sitoutunut parantamaan patenttien ja teknisten standardien läpinäkyvyyttä. EPO:n ainutlaatuinen kokoelma sisältää yli 5,5 miljoonaa standardien kehittämisprosessin aikana tuotettua asiakirjaa, ja niitä voidaan hyödyntää läpinäkyvyyden tavoitteen lisäämisessä.
EPO käyttää standardointiasiakirjoja patenttien myöntämisprosessissa varmistaakseen, että standardointia vaativilla aloilla patentteja myönnetään vain keksinnöille, jotka ovat uusia ja keksinnöllisiä. Nopeasti kehittyvillä aloilla, kuten langattomassa viestinnässä ja kuvanpakkauksessa, lähes 70 prosenttia EPO:n hakuraporteista sisältää viittauksia standardiasiakirjoihin.
Patenttirtarkastajien tekemät viittaukset luovat luonnollisen yhteyden patenttien ja standardien välille, ja EPO on koonnut ne uuteen tietokantaan. Se perustuu yli 190 000 eurooppalaiseen patenttihakemukseen, ja se sisältää lähes 170 000 erillistä standardointielimen asiakirjaa (SDO-asiakirjaa sanoista Standards Development Organisation), joihin viitataan yhteensä lähes 418 000 kertaa.
Viitattujen SDO-asiakirjojen eniten mainitut tekijät ovat merkittäviä SEP-omistajia, kuten Huawei, Ericsson, Qualcomm ja Nokia. Julkisesti saatavilla oleva tietokanta lisää läpinäkyvyyttä ja auttaa sidosryhmiä ymmärtämään paremmin patenttien ja standardien välisen yhteyden kasvua innovaatioalalla.
Lisäksi parin vuoden takainen päätös yhtenäinen patenttituomioistuimesta toi selvyyttä SEP-kiistoissa. Aiemmin SEP-patentteja koskevien oikeudellisten riitojen käsittely on olleet hajanaista Euroopassa. Patenttituomioistuimen (UPC) on nousemassa ensisijaiseksi foorumiksi SEP-riitojen ratkaisemiseksi. 19 kuukauden aikana UPC on käsitellyt jo 23 SEP-patentteihin liittyvää riitaa, jotka muodostavat yli kolmanneksen SEP-patentteihin liittyvistä riidoista, joista on annettu päätös Euroopassa sen perustamisen jälkeen.
Taustaa: Euroopan patenttivirasto (EPO) on 6 300 työntekijällään yks alani Euroopan suurimmista julkisen palvelun laitoksista. EPO:n pääkonttori sijaitsee Münchenissä, ja sillä on toimistot Berliinissä, Brysselissä, Haagissa ja Wienissä. EPO perustettiin vahvistamaan patenttiyhteistyötä Euroopassa. Sen kautta uuden kehittäjät voivat saada korkealaatuista patenttisuojaa jopa 46 maassa, jotka kattavat noin 700 miljoonan ihmisen markkinat.
Lisää: EPO:n tutkimusraportin tiedote (LINKKI).
Kuvituskuva: UT