Nokialle eniten patentteja – Euroopassa Philipsille

Suomalaisille yrityksille myönnettyjen patenttien määrä kasvoi viime vuonna Euroopan patenttiviraston mukaan ennätyksellisesti. Kasvu oli suurin kymmeneen vuoteen. Suurimmat patentoijat olivat Suomesta Nokia, Kone ja UPM-Kymmene. Euroopan tasolla suurin oli Philips.

Euroopan patenttiviraston (EPO) suomalaisille yrityksille ja tutkijoille myöntämien patenttien määrä kasvoi viime vuonna 17,5 prosenttia. Niitä myönnettiin viime vuonna yhteensä 744 kappaletta. Kasvu oli suurinta kymmeneen vuoteen, mutta samalla huolestuttavaa oli, että jätettyjen patenttihakemusten määrä Suomesta laski 8,3 prosenttia.

Suomessa aktiivisin patentinhakija oli viime vuonna Nokia 866 hakemuksella vaikka kännykkäyksikön myynti laski edellisen vuoden 986 hakemuksesta.  Kone oli toisena  121:lla, UPM-Kymmene 53:lla, Outotec 50:llä ja Wärtsilä 45:llä.

Listan ykkönen Nokia oli maailmanlistalla EPO-patenteissa jopa kuudenneksi aktiivisin hakija digitaalisessa viestinnässä. Nokian edellä olivat muut tietoliikennejätit Huawei, Ericsson, Qualcomm, ZTE ja Samsung, mutta taakse jäivät Intel, LG ja Sony.

Koko vuoden 2015 aikana Euroopan patenttivirastolta haettiin yhteensä 160 000 patenttia, jossa on 4,8 prosenttia kasvua. Hakemusten määrä kasvoi etenkin yhdysvaltalaisten (+16,4 %) ja kiinalaisten (+22,2 %) yritysten hakemusten myötä. Suomi oli kaikista hakijamaista patenttien määrällä mitattuna 13. suurin.

Lääketeknologia patentinhaku kasvoi eniten Suomessa (+20,4 %), mutta kasvua tuli myös sähkökoneissa, laitteissa ja energiassa (+19,6 %) sekä tekstiili- ja paperikoneissa (+16,3 %). Kaikkiaan Suomesta haettiin eniten patentteja digitaalisen viestinnän (389 hakemusta, laskua -32 %) ja tietoteknologian aloilla (217 hakemusta, -16 %).

Hakemuksissa oli myös merkittäviä eroja maittain: Italia käänsi neljä vuotta jatkuneen laskusuuntauksen voitolliseksi ja hakemuksia jätettiin viime vuonna 9 prosenttia enemmän.

Myös Espanjan suunta kääntyi ylöspäin (+3,8 %). Kasvu jatkui edelleen Belgiassa (+5,9 %), Isossa-Britanniassa (+5,7 %), Alankomaissa (+3,3 %) ja Sveitsissä (+2,6 %).

Yrityksistä hollantilainen Philips jätti tällä kertaa eniten EPO-patenttihakemuksia – perässään tulivat korealaiset Samsung ja LG, kiinalainen Huawei ja saksalainen Siemens. Top 10 -kärkeen mahtui neljä yhtiötä Euroopasta, kolme Yhdysvalloista, kaksi Koreasta ja yksi Kiinasta. Nokia oli listan sijalla 18.

LISÄÄ: Patenttivirasto EPO2015-vuosiraportti (LINKKI)