Kännykällä säätyvä älykangas

VTT on kehittänyt menetelmän, jolla mikroskooppisia kanavarakenteita voidaan painaa laajoille muovikalvoille. Tavoitteena on jalostaa siitä älykangas, jonka ilmastointia voi säätää kännykän avulla. Suomessa tutkitaan myös koivupuusta valmistettavaia kangasmateriaaleja.

VTT:n kehittämällä massatuotantomenetelmällä tuotetaan mikrokanavia laajoille muovipinnoille lyhyessä ajassa. Kanaviin voidaan pumpata kylmää tai kuumaa nestettä ja näin hallita lämpötilaa toiminnallisissa vaatteissa.

Toistaiseksi mikroskooppisten kanavien käyttöä muihin kuin diagnostisiin tarkoituksiin ovat rajoittaneet verrattain korkeat tuotantokustannukset sekä perinteisin menetelmin valmistettavissa olevien kanavakokonaisuuksien pieni koko.

Käyttötarkoituksesta riippuen kanavat voi sulauttaa joko kovaan tai pehmeään muoviin. Esimerkiksi takkiin integroituna pehmeä ja venyvä muovikalvo on tuntumaltaan ja muodoltaan parempi kuin jäykät muovit.

”Pikkuriikkisiä, nestettä kuljettavia kanavia voi verrata vaikkapa verisuonistoon. Tästä saimme ajatuksen käyttää uutta menetelmäämme diagnostisten sovellusten lisäksi myös lämmittäviin tai viilentäviin kanaviin vaatetuksessa ”, sanoo VTT:n puettavan teknologian ja painetun diagnostiikan asiakaspäällikkö Ralph Liedert.

VTT etsii nyt kumppaneita urheilun, ulkoilun, puettavan teknologian sekä kosmetiikkateollisuuden aloilta kaupallistamaan kehittämäänsä teknologiaa.

Uutta tekniikkaa voidan hyödyntää pieninä määrinä käytettävien parfyymien, hajusteiden tai erittäin kalliiden lääkeaineiden varastointiin ja kuljettamiseen Tekniikkaa voidaan hyödyntää myös lääkeaineiden tarkkaan annosteluun tai vaikkapa ravintoloissa vahvojen mausteiden tarjoamiseen.

VTT on aktiivinen uusien materiaalien älyvaatteiden kehittämisessä. Kuvassa koivupuusta tehtyä kangasta.
VTT on aktiivinen uusien materiaalien älyvaatteiden kehittämisessä. Kuvassa koivupuusta tehtyä kangasta.