Kosteusanturi biohajoavaan kukkaruukkuun

VTT:n ideoima biohajoava kukkaruukku twiittaa, kun on kastelun aika. Koti- ja ammattiviljelyyn soveltuvassa, ruukussa voi tulevaisuudessa olla myös useampia antureita mittaamassa eri asioita, kosteuden lisäksi vaikkapa ravinteita.

Kosteussensori sijoitetaan ruukun sisäpuolelle. Sensorin kanssa kommunikoiva matkapuhelin lähettää mittaustiedon pilvipalveluun, jossa kosteustieto voidaan yhdistää säädataan. Palvelu lähettää twiitin kasvin tilasta ja kastelutarpeesta joko yksittäiselle käyttäjälle tai ryhmälle.

Pilvipalvelun kautta voidaan myös käynnistää automaattisesti kastelujärjestelmä, mikäli sille on tarvetta. Kosteussensoria voivat hyödyntää yhtä hyvin kotitaloudet kuin ammattiviljelijätkin. Hinnaltaan edullisessa ruukussa yhdistyvät biohajoavuus, rullalta rullalle painettavat anturit sekä verkon pilvipalvelut.

VTT on vuosien ajan kehittänyt painetun elektroniikan prosesseja. Nykyään on mahdollista tuottaa antureita painotekniikalla vaikka biohajoavalle alustalle, kuten paperille, ja myös antureidentuotannossa voidaan hyödyntää biohajoavia materiaaleja.

Massatuotantomenetelmän ansiosta antureiden hinta saadaan edulliseksi.Vastaavaa teknologiaa voidaan hyödyntää laajemmin myös muissa sovelluksissa, kuten urheiluvaatteissa tai vanhustenhuollossa.

Kehittämistyötä tarvitaan vielä lisää, jotta twiittaava biohajoava kukkaruukku saadaan kuluttajan ulottuville. Tällä hetkellä VTT hakee teknologian hyödyntämisestä kiinnostuneita yrityksiä mukaan jatkohankkeisiin.