Presidentti palkitsi Slushin ja kaksi teollisuusyritystä

Tasavallan presidentin tämän vuotiset kansainvälistymispalkinnot menivät Helsingissä muutama viikko sitten mittavan startup-tapahtuman järjestäneelle Slushille ja kahdelle erikoislaitteita valmistavalle teknologiayritykselle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi kansainvälistymispalkinnot Slushin lisäksi sairaaloiden imujärjestelmiin erikoistuneelle Serrekselle sekä teollisuuden lämmönsiirtimiin keskittyneelle Vahterukselle.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on vuosittain myönnettävä tunnustus suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille. Presidentti myöntää palkinnon Team Finland -johtoryhmän esityksestä.

Startup-yritysten Slushista on tullut muutamassa vuodessa yksi Euroopan johtavista ja tunnetuimmista kasvuyritystapahtumista. Kauhajoelta maailmalle ponnistava Serres valmistaa sairaaloiden leikkaussalien imujärjestelmiä, jonka lisäksi yritys on Pohjoismaiden johtavia lattiakaivojärjestelmien valmistajia.

kansainvalistymispalkintoJa mikä parasta Serres valmistaa tuotteensa Suonessa, ’’Olemme tarttuneet valmistavan teollisuuden vaikeimpaan ongelmaan eli miten valmistaa huippulaatua kohtuullisin kustannuksin. Menestyksemme osoittaa meidän onnistuneen tässä’’, sanoo Serres Oy:n toimitusjohtaja Mika Hagberg.

Kolmas palkituista Uudessakaupungissa toimiva Vahterus on erikoistunut raskaan teollisuuden lämmönsiirtimien valmistukseen. Ne menevät erilaisiin jäähdytyssovelluksiin, prosessi- ja kemianteollisuuteen, voimalaitoksiin sekä öljy- ja kaasutuotantoon. Markkina on globaalisti kasvussa.

’’Liiketoimintamme perustuu itse kehittämiimme ja patentoituihin hitsattuihin levylämmönsiirtimiin’’, kertoo Vahteruksen toimitusjohtaja Mauri Kontu

PresidentinKansainvalistymispalkitut2015
Kaikki vuoden 2015 palkitut yhteiskuvassa Tasavallan presidentti Niinistön kanssa.

Viime vuonna palkinnon menivät kännykkäsuojia valmistavalle Gollalle, tehoelekroniikkaa tekevälle The Switchille ja musiikinviejä Music Export Finlandille. Aiemmin presidentin vientipalkinnon nimellä 1967-1989 tunnetun palkinnon nimi vaihtui vuonna 1999 Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnoksi.

Viime vuosikymmeninä palkittuja olivat oNokia ja monet elektroniikkatyritykset kuten Salora, Polar Electro ja Benefon.
Kaikki  palkitut 1967-2013 (linkki) ja viime vuoden palkitut erikseen (linkki).