Sähköautojen mittausjärjestelmä kaupallistettavaksi

Ylivieskan ammattikorkeakoulu Centriassa on kehitetty sähköautojen arktisten olosuhteiden mittaus- ja testausjärjestelmien prototyyppejä. Vuoden 2014 alussa käynnistynyt Electric Vehicles Goes Arctic! -hankkeen (EVGA) tavoitteena on ollut sähköisten ajoneuvojen ja latausjärjestelmien, palveluiden ja komponenttien toimivuuden varmistaminen.

Nyt tutkimus on on siirtymässä syntyneiden tutkimustulosten jatkokehitykseen ja kaupalliseen hyödyntämiseen. WintEVE- ja EVGA-tutkimushankkeissa kehitettiin vuosina 2012–2015 arktisten olosuhteiden mittaus- ja turvallisuusjärjestelmiä.

Hankkeissa on suunniteltu ohjelmistoratkaisuja ja sovelletun elektroniikan prototyyppejä. Esimerkiksi mittaus- ja turvallisuuskonsepti NES soveltuu sähköisen ajoneuvon reaaliaikaisesta testaamiseen. Siitä on tehty modulaarinen järjestelmä, jossa huomioidaan myös ajoneuvon sisäiset ja ulkopuoliset olosuhdetiedot.

’On melkoinen työnäyte, että pienestä ammattikorkeakoulustamme löytyy osaamista, halua ja kykyä kehittää prototyyppejä, jotka kiinnostavat kaupallisia toimijoita’’, kertoo EVGA-konsortion koordinaattori ja projektipäällikkö Sakari Nokela Centriasta.

nissan-ajo2Kenttätestausta tehtiin Muoniossa sijaitsevalla arktisella tutkimusasemalla. Prototyyppien ja demoratkaisujen asiakasdemonstraatioita esiteltiin myös autovalmistajien edustajille.

’’Kehitetyt ratkaisut ovat herättäneet kiinnostusta ja saaneet positiivista huomiota, kertoo Northern Engineering Oy:n toimitusjohtaja Pertti Yliniemi.

Centrian tutkimus- ja kehitysjohtaja Vesa Martinkauppi kehuu yhteistyön parantaneen korkeakoulun pyrkimyksiä kehittää asiakaslähtöisempiä toimintamuotoja – ja menetelmiä. Centria, Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Northern Engineering Oy ovat sopineet syntyneiden tutkimustulosten jatkokehittämisestä ja kaupallisesta hyödyntämisestä.

EVGA-konsortion toimintaan on osallistunut useita suomalaisia eri alojen yrityksiä ja organisaatioita. Vuoden 2015 loppuun saakka jatkuva EVGA on tällä hetkellä Centria-ammattikorkeakoulun suurimpia käynnissä olevia hankkeita. Koko EVGA-konsortion laajuus mukana olevine yritysprojekteineen on kokonaisuudessaan noin 2,6 miljoonaa euroa. EVGA-hanke on osa Tekesin EVE – Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät -ohjelmaa.