Segwayt ja sähkölaudat laillisiksi

Sähkömoottorin voimin kulkevien potkulautojen ja Segway-tyyppisten laitteiden käyttö on tulossa lailliseksi tieliikenteessä ensi vuoden alusta. Nyt niitä saisi ainoastaan suljetuilla alueilla ja sisätiloissa, mutta niiden liikkumiseen ei poliisikaan ole juurikaan tähänkään asti puuttunut.

Suomen lainsäädäntö ei nykyisellään tunnista kevyitä Segwayn tyylisiä sähköajoneuvoja, joita ovat myös niin sanotut senioriskootterit, erilaiset henkilökuljettimet ja sähköavusteiset polkupyörät.

Kävelyä avustavan tai korvaavan laitteen käyttö on tähän saakka ollut sallittua vain vammaisille henkilöille. Tämä rajoitus poistettaisiin myös uudessa laissa. Kevyet, enintään 15 km/h kulkevat laitteet rinnastettaisiin liikennesäännöissä potkulautoihin ja rullaluistimiin, eli niihin sovellettaisiin jalankulkijan liikennesääntöjä

Isompia, enintään 25 km/h kulkevia laitteita saisi käyttää polkupyöräilijän liikennesäännöillä, mutta tasapainottuvia kulkuvälineitä kuten Segwayta saisi käyttää myös jalkakäytävillä sillä edellytyksellä, että niillä ajetaan enintään kävelynopeutta.

Kevyille sähköajoneuvoille ei esitetä niin sanottuja hallinnollisia lisävaatimuksia eli niiden käyttö ei edellyttäisi ajokorttia, rekisteröintiä eikä katsastusta. Myös tällä tavoin hallituksen antama lakiesitys toteuttaa hallitusohjelman tavoitetta normien purkamisesta ja hallinnollisen taakan keventämisestä.

Kuten perinteisissä polkupyörissä, uusissakin laitteissa täytyisi olla muun muassa heijastimet ja äänimerkinantolaite. Käyttäjän tulisi polkupyöräilijän tavoin myös käyttää kypärää. Kypärän käyttöä edellytettäisiin jatkossa pääsääntöisesti kaikilta sellaisilta mönkijöiltä, joissa ei ole turvakaarta.

Lue selvitys ’’Kevyet sähkökäyttöiset liikkumisvälineet jalankulku- ja pyöräteille. Arvio liikenneturvallisuusvaikutuksista. (Trafi 7/2015, pdf)