Millennium-kunniaa big datan osaajille

Tekniikan Akatemia jakoi lokakuussa Millennium-kunniaosoituksen tamperelaiselle M-Files Oy:lle ja Aalto-yliopiston fysiikan professori Sebastiaan van Dijkelle. Palkinto myönnetään osaajille, joiden työ liittyy edellisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajien tutkimusalaan. Kunnianosoitukset myös korostavat Suomessa tehtävän tutkimus- ja innovaatiotyön kansainvälistymistä.

Tekniikan akatemia TAF haluaa nostaa esiin Suomessa tehtävää uraauurtavaa työtä edellisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajan sovellusalueella”, toteaa palkintolautakunnan puheenjohtaja ja TAF:n toimitusjohtaja Juha Ylä-Jääski. Vuoden 2014 Millenniumin sai professori Stuart Parkin tiedon tallennustiheyden moninkertaistamisesta, mikä mahdollisti koko big data -idean syntymisen.

Kunniaosoituksen saavat tiedonhallintayritys M-Files on ohjelmistoalan kasvaja ja Aalto-yliopiston fysiikan professori Sebastiaan van Dijke maailmanluokan tutkija . Hän on spintroniikan alueella kansainvälisesti arvostettu ja usein siteerattu tutkija, joka on julkaissut yli 100 tieteellistä artikkelia.

Professori Sebastiaan van Dijken on työskennellyt magnetismin ja spintroniikan tutkimuksen parissa jo vuodesta 2000. Tuolloin hän oli mukana Stuart Parkinin tutkimusryhmässä IBM:n Almadenin tutkimuskeskuksessa, jossa Parkin teki Millennium-teknologiapalkinnon hänelle myöhemmin tuottaneita magnetismin tutkimuksiaan.

Tamperelainen M-Files kilpailee puolestaan maailmanmarkkinoilla sellaisten jättien kuin IBM tai Microsoft kanssa. Kysyntää yhtiön tuotteelle on riittänyt, sillä liikevaihto on yli kolminkertaistunut neljässä vuodessa lähes 22 miljoonaan euroon. ’

Viime vuosina voimakkaaseen kansainväliseen kasvuun loikanneen tamperelaisen M-Filesin tiedonhallintaratkaisu perustuu metatietojen hyödyntämiseen, jolloin tieto luokitellaan sisällön perusteella.  Ratkaisu on erilainen kuin perinteisissä kansiorakenteeseen perustuvissa tiedonhallintajärjestelmissä. Sen ansiosta käyttäjät omaksuvat järjestelmän käytön helpommin ja löytävät etsimänsä tiedon nopeammin.

M-Filesin perustaja ja teknologiajohtaja Antti Nivala sekä toimitusjohtaja Miika Mäkitalo haluavat, että asiakas löytää oikean tiedon silmänräpäyksessä. ”M-Files tekee saman tallennettavalle tiedolle kuin iPhone teki musiikin kuuntelulle”, vertaa M-Filesin toimitusjohtaja Miika Mäkitalo.

Tekniikan Akatemia TAF jakaa Millennium-kunnianosoituksen vuorovuosin varsinaisen Millennium-teknologiapalkinnon kanssa. Seuraavan kerran toukokuussa 2016 jaettavan, miljoonan euron arvoisen palkinnon saajaksi on ehdotettu määräajan loppuun mennessä 79 innovaatiota. Henkilöitä nimettiin 114 (45 vuonna 2013), mikä on kaikkien aikojen ennätys.