Suomalainen älykiekko käyttöön

Suomalaisessa jääkiekossa otetaan tällä kaudella käyttöön Bluetooth-sirulla varustettu älykiekko, jonka tuottama data tekee otteluiden seuraamisesta entistä kiinnostavampaa ja tarjoaa analysointiin uudenlaista pelitietoa lajin tutkimiseen, kehittämiseen ja valmennukseen.

Pelivälineen ja pelaajien paikantamiseen liittyvää teknologiaa kehitetään eri puolilla maailmaa ja eri joukkuelajeissa. Suomessa Liiga, Jääkiekkoliitto ja Kansainvälinen jääkiekon kehityskeskus ovat testanneet ja vertailleet eri järjestelmiä viime kevään Heinolassa Vierumäellä.

BluetoothmodulialykiekkoQuuppa
Kuvassa pelaajien varusteisiin kiinnitettävä Bluetooth-moduuli Vastaava tekniikka on integroituna myös kiekkoon. Kuva: Quuppa.

Jääkiekkoliigassa käyttöön otettavan älykiekkojärjestelmästä vastaavat kotimaiset Quuppa sekä SportIQ, jonka hallituksen puheenjohtaja on Anssi Vanjoki. Järjestelmä perustuu kiekossa ja pelaajien varusteissa oleviin Bluetooth-siruihin.

Jäähalliin rakennetun paikannusjärjestelmän avulla Bluetooth-siruista saadaan tarkkaa ja reaaliaikaista tietoa kiekon sijainnista ja liikkeistä jäällä. Paikkatiedosta voidaan määrittää esimerkiksi kiekon nopeus tai sen korkeus jään pinnasta, kertoo Liiga.

Älykiekon avulla voidaan tuottaa myös automaattisia laukaisukarttoja, kerätä pelaajakohtaista tietoa kiekonhallinta-ajasta tai luistelunopeudesta tai vaikkapa analysoida syöttöketjuja.

Ensimmäisenä paikannusjärjestelmä otetaan käyttöön vuoden alussa Tampereella Tapparan ja Ilveksen Hakametsän jäähallissa. Projektissa on mukana Liigan ja kiekkoseurojen lisäksi Veikkaus, joka hakee älykiekosta uusia mahdollisuuksia rahapelien kehittämiseen.

Älykiekko täyttää Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n vaatimukset. Paikannusjärjestelmän tarkkuus on kymmenestä sentistä metriin. Vasteaika on 100 millisekuntia.

Kuva: Quuppa

Nelonen Pro –raportti älykiekosta (video)alykiekko