Tekes rahoittaa aurinkokennoyritystä

Mikkelissä aurinkokennoja kehittävä Valoe saa lisärahoitusta Tekesiltä aurinkokennojen tekniikan kehittämiseen. Yritys tunnettiin aiemmin nimellä Cencorp.

Valoe saa Teknologian kehittämiskeskukselta korkotukilainaa noin neljä miljoonaa euroa aurinkosähköpaneelien ja taustavirtajohdintekniikoiden kehittämiseen. Rahoituksesta huolimatta Valoe ilmoittaa rahoitustilanteensa jatkuvan edelleen tiukkana.

Valoe arvioi pari viikko sitten kuluvan vuoden jatkuvien liiketoimintojen liikevaihdon olevan noin 0,7 miljoonaa euroa ja tuloksen tappiollinen.

”Tekesin päätös lisätä rahoitustaan vahvistaa merkittävästi mahdollisuuksia luoda kehittämänsä teknologian ympärille oma ekosysteeminsä’’, toteaa Valoen toimitusjohtaja Iikka Savisalo.

Yhtiö ilmoittaa tarvitsevansa edelleen rahoitusta kunnes liiketoiminnan kassavirta on kääntynyt positiiviseksi tai pitkän aikavälin rahoitusratkaisu suunnitellulla osakeannilla on varmistunut.

Yhtiön käyttöpääomavaje on yrityksen johdon mukaan merkittävä siihen asti kunnes ensimmäinen aurinkosähkömoduulien tuotantoteknologian toimitus tuottaa positiivista kassavirtaa.

Valoen kehittyminen aurinkosähköliiketoiminnassa on perustunut yrityksen aiempaan osaamiseen elektroniikan automaatiossa, laserin käytössä ja sen kokemukseen joustavista virtapiireistä.

Lasertekniikka on avainasemassa myös taustavirtajohdinkennojen valmistuksessa. Valoella on kertynyt syvällistä osaamista fysikaalisessa metallurgiassa, joka on yksi avainosaamisalueista PV-(photovoltaic)aurinkokennojen kehittämisessä.

Valoe-120MW-complete-line_white2_edited-1-small-size-900x221Valoe myy automaattista aurinkosähkömodulien valmistustekniikkaa, moduulien valmistuslinjoja (kuvassa), moduuleita sekä avainkomponentteja. Yhtiöt on osa suomalaista Savisalon perheen omistamaa Savcor-konsernia. Valoe suunnittelee yhteistyökumppaniensa kanssa laajentavansa myös taustavirtajohdinkennoihin.

Valoe valmisti Cencorp-nimellä aiemmin elektroniikkateollisuuden tuotantolaitteita, mutta nykyisin tuotantolaitetoiminta on siirretty osaksi hongkongilaisen FTTK:n pääosin omistamaa Cencorp Automation Oy:tä.