Teräväpiirtoiset DVB-T2-lähetykset muutosten kourissa

Antenniverkon kautta katsottavien vapaiden teräväpiirtokanavien määrä vähenee, kun Yle luopuu Digitan kautta välittämistään HD-kanavista. Kilpailevan DNA:n VHF-antenniverkon kautta lähetykset jatkuvat edelleen.

Yleisradion teräväpiirtoisten HD-kanavien lähetykset päättyvät Digitan antenni-tv-verkossa huomisesta alkaen. Ylen HD-lähetykset käynnistettiin veloituksetta Digitan kustannuksella vuonna 2014.

”On valitettavaa, että Ylen HD-lähetykset päättyvät Digitan verkossa, mikä hidastanee Suomen DVB-T2-siirtymää ja teräväpiirtolähetyksiin siirtymistä”, sanoo Digitan toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström. Jatkosopimus kipristyi Digitan Yleisradiolle esittämiin välitysmaksuihin.

Digitan ensimmäiset HDTV-lähetykset näytettiin jo vuonna 2008 Pekingin olympialaisten aikaan ja DVB-T2-tekniikan lähetyksiä Digita on lähettänyt verkossaan jo 1.5.2012 alkaen. Kilpailua HD-lähetyksiin tuo DNA:n DVB-T-antenniverkko ja HD-tasoiset satelliittilähetykset.

Digitan sijasta DNA jatkaa Ylen teräväpiirtokanavien välittämistä antenni-tv-koteihin myös ensi vuonna. Ensi vuoden alusta tv-tarjonta perustuu kahden erillisen antenniverkon kapasiteettiin lähes koko Suomessa. SD-signaalina Ylen kanavat ovat tarjolla Digitan UHF-verkossa ja VHF-verkossa DNA:n DVB-T2-signaalina.

Antenniverkon kaikki lähetykset ovat siirtymässä tulevaisuudessa DVB-T2-tekniikan käyttöön. Siirtymäaikataulua selvitetään parhaillaan Liikenne- ja viestintäministeriön johdolla. Tietoa selvityksen tuloksista saataneen kevään 2016 aikana.

Siirtymän aikataulua suunniteltaessa joudutaan joka tapauksessa huomioimaan DVB-T-vastaanotinten vielä toistaiseksi suuri määrä suomalaisissa antenni-tv-talouksissa. Yleisradion luopuminen HD-lähetyksistä Digitan verkoissa ei vaikuta Ylen peruskanavien eli SD-muotoisten digi-tv-kanavien jakeluun.

Antenniverkkoja operoiva Digita lanseerasi tänä vuonna Ylen ja Sanoman kanssa hybridi-tv –palvelun. Sen palvelut ovat jo pilottikäytössä ja saatavilla antenni-tv-verkkoon sekä laajakaistaan kytketyn television kautta. Digita operoi televisioverkkojen lisäksi radioverkkoja. Teräväpiirtolähetyksiä voi seurata myös kaapeliverkkojen ja satelliittilähetysten kautta.