Android myy – Nokia hävisi myydyimpien listoilta

Viime vuonna myytiin Suomessa Android-kännyköitä eniten. Niiden tarjonta alkaa muutaman kympin perusälypuhelimista satojen eurojen huippumalleihin. Samalla Nokian nimi hävisi  kymmenen eniten myydyimmän mallin listoilta Microsoftin tieltä. Uutena nousijana listoilla on kiinalainen Huawei. Erikoisuuksien tavoittelijoille on Oulussa suunniteltu musiikkipuhelin Marshall.

Parhaiten myytyjen listaa Suomessa hallitsivat tutut valmistajat. Elisan kuluttaja-asiakkaiden myydyin puhelin oli joulukuussa Samsung J5. Samalla se syrjäytti pitkään kärkipaikkaa pitäneen Apple iPhonen, joka oli tosin Soneralla edelleen suurin merkki. Soneralla Apple otti kaikki kolme ensimmäistä paikkaa koko vuoden myynnissä.

Yritysasiakkaiden puolella on seurattu tarkasti joulukuun alussa julkistettujen Microsoftin uusien Lumia-puhelimien kysyntää. Elisalla uusi Lumia 950 olikin ykkönen ennen Apple 6s:ää. Kuluttajapuolella uudet merkit, esimerkiksi Huawei, haastavat isompia nimiä entistä tiukemmin.

Silti muutoksia on tulossa. Kiintoisaa myös, ettei Top-10-listalla ole enää yhtään Nokia-logolla varustettua mallia. Peruspuhelimissa Nokia-nimi on vielä laajasti Micosoftilla käytössä, mutta ne eivät sovi enää myydyimpien kymmen mallin listalle.

’’Yritysasiakkaiden puolella Android ja loppuvuodesta Applen ovat vieneet markkinaosuuksia Windows Phone -käyttöjärjestelmältä’’, arvioi Elisalla yritysliittymien liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

DNA:lla Samsung ja Huawei olivat joulukuun myydyimpien kärkikympissä kumpikin neljällä mallilla, ja Applen puhelimia kymmenen kärjestä löytyi kaksi. Joulukuun listaykköseksi nousi DNA:lla edullinen Android-puhelin Samsung Galaxy J1.

Kaikki valmistajat ovat tuoneet markkinoille uusia puhelinmalleja, mutta joulunajan laitekauppaa siivittivät myös puhelinmallit  Sonylta ja Huaweilta. Erikoisuuksien tavoittelijoille oli musiikkipuhelin Marshall tai kaksipuolinen Yota, jotka molemmat ovat suunnittelu Oulussa. Suomalaistaustainen Jolla ei esitellyt viime vuonna uutta puhelinmallia.

DNA:n myydyimmät puhelimet joulukuussa 2015, kuluttaja- ja yritysasiakkaat

 1. Samsung Galaxy J1
 2. Samsung Galaxy J5
 3. Huawei Honor 7
 4. Huawei Y360
 5. Apple iPhone 6s
 6. Samsung Galaxy S5 Neo
 7. Huawei P8 Lite
 8. Samsung Galaxy A3
 9. Huawei Y5
 10. Apple iPhone 5S

Elisan myydyimmät puhelimet joulukuussa 2015, henkilöasiakkaat

 1. Samsung Galaxy J5
 2. Apple iPhone 6s
 3. Microsoft Lumia 640
 4. Huawei Honor 7
 5. Huawei Y5
 6. Apple iPhone 5s
 7. Samsung Galaxy A
 8. Apple iPhone 6
 9. Huawei P8 Lite
 10. Samsung Galaxy S5 Neo

Elisan myydyimmät puhelimet joulukuussa 2015, yritysasiakkaat

 1. Microsoft Lumia 950
 2. Apple iPhone 6s
 3. Microsoft Lumia 640
 4. Apple iPhone 5s
 5. Samsung Galaxy J5
 6. Apple iPhone 6
 7. Samsung Xcover 550 3G
 8. Samsung Galaxy Xcover 3
 9. Microsoft Lumia 950 XL
 10. Samsung Galaxy A3

Soneran myydyimmät puhelimet joulukuussa, kuluttaja- ja yritysasiakkaat

 1. Apple iPhone 6s
 2. Samsung Galaxy J5
 3. Apple iPhone 5s
 4. Microsoft Lumia 640
 5. Samsung Galaxy A3
 6. Sony Xperia M5
 7. Huawei Honor 7
 8. Microsoft Lumia 550
 9. Samsung Galaxy S5 Neo
 10. Samsung Galaxy Xcover 3