Uusi optinen kaapeli yhdisti idän ja lännen

Suomen ja Saksan tietoliikenneverkot yhdistävän optisen datakaapelin asennus on saatu valmiiksi. Helsingin Santahaminasta lokakuussa aloitettu Cinia C-Lion1-asennusprojekti kesti tasan kolme kuukautta.

Tavoitteena on tuoda uusi tietoliikenneyhteys kaupallisesti saataville kevään 2016 aikana käyttöönottotestausten valmistuttua. Valmiin kaapelin pituus on 1 172 kilometriä ja se koostuu kahdeksasta optisesta kuituparista, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 120 terabittiä sekunnissa (Tbps).

Suomi-Saksa-datakaapelin asennustyö Itämereen valmistui, kun kaapeli vedettiin rantaan Rostockissa.
Suomi-Saksa-datakaapelin asennustyö Itämereen valmistui, kun kaapeli vedettiin rantaan alkuvuodesta Rostockissa.

Cinia C-Lion1-merikaapeli on valmistettu Alcatel-Lucentin tehtaalla Calais’ssa Ranskassa. Alcatel-Lucent vastasi myös kaapelin asennuksesta Itämeren pohjaan Helsingistä Rostokkiin.

Ensimmäisestä merikaapelia käyttää saksalainen Hetzner Online GmbH, jonka datakeskuspuiston rakennusprojekti Tuusulaan on aikataulutettu alkamaan lähikuukausina.

”Hetzner Onlinen julkistus datakeskuspuiston rakentamisesta Tuusulaan todistaa, että vahva infrastuktuuri on yksi tärkeimmistä edellytyksistä uusille investoinneille digitaaliseen talouteen”, sanoo Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Suomen hallitus päätti Itämeren pohjaan asennettavan datakaapelin rakentamisesta marraskuussa 2014 perustuen toukokuussa 2013 tehtyyn esitutkimukseen. -merikaapeli on yksi Suomen hallituksen ja EU:n kärkihankkeista.

Kuva: Saksalainen Hetzner Online on uuden merikaapelin ensimmäinen hyödyntäjä. Kuvassa yrityksen markkinoinnista vastaava Arno Pirner.