Ericsson ja Nokia pilotoivat IoT-tekniikoita

Verkkovalmistajat ovat entistä aktiivisempia esineiden internetin kokeiluissa. Ericsson testaa IoT-tekniikoita AT&T:n ja Verizonin kanssa Yhdysvalloissa sekä Koreassa SK Telecomin kanssa. Nokia testaa puolestaan korealaisoperaattori KT:n kanssa uutta LTE-M-tekniikkaa IoT-sovelluksessa.

Autojen verkkoyhteys ja nettipalvelut ohjaavat yhä enemmän kuluttajien valintoja tulevaisuudessa. Siksi ruotsalainen verkkovalmistaja Ericsson esitteli tammikuussa Las Vegasin messuilla AT&T:n kanssa autoihin liityvää IoT-projektiaan.

Toisena projektina Ericssonilla oli Las Vegasissa esillä juomaveden laatua tarkkaileva Connected Water-sovellus, jossa hyödynnetään yliopisto-opiskelijoiden kehittämää prototyyppiä. IoT-pilotissa tarkkaillaan Atlantan Chattahoochee-vesistön vedenlaatua AT&T:n kanssa.

Ericsson on mukana myös AT&T:n Smart Cities -allianssissa, jossa teknologia-alan eri toimijat kehittävä yhteistyössä teollisen internetin ratkaisuja älykkäisiin kaupunkiympäristöihin. Allianssin ratkaisuja testataan Yhdysvalloissa paikallisten yliopistojen kanssa.

Ericssonin uusimmat IoT-pilotit antavat Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkan mukaan myös suomalaisten kuluttajien kannalta olennaista tietoa kaupunkilaisten tulevaisuuden käyttäytymisestä ja IoT-sovellusten toimivuudesta todellisissa olosuhteissa.

Tukholmassa ja Tallinnassa Ericsson aikoo kokeilla IoT-palveluita 5G-pilotissa vuonna 2018. Lisää kokeiluja on tulossa, mutta niistä kerrotaan tarkemmin 22.-25. helmikuuta 2016 Barcelonassa järjestettävässä Mobile World -tapahtumassa.

Nokia kokeili LTE-M-tekniikkaa

Nokia testasi äskettäin korealaisen teleoperaattori KT:n LTE-verkon kautta esineiden internetiä varten kehitettyä LTE-M-tekniikkaa. Siinä hyödynnettiin Nokia Flexi Multiradio 10 -tukiasemaa. Kokeilussa käytettiin 1.4 megahertsin osuus 20 megahertsin kaistasta. Suurin osa tukiaseman kapasiteetista jäi näin normaaleille LTE-yhteyksille.

Uusi eMTC (enhanced Machine Type Communications) ja toiselta nimeltään LTE-M on ominaisuus, joka on mukana 3GPP Release 13 -standardissa ja on ensimmäinen askel kohti tulevaisuuden LTE-Advanced Prota. LTE-M/eMTC tarjoa yhden megabitin datanopeuden ja neljä kertaa paremman kattavuuden sekä helpomman hallittavuuden IoT-yhteyksiin.

”Kokeissa olemme osoittaneet, että LTE tarjoaa hyvän perustan tuoda tekniikka myös esineiden internettiin, sanoo Nokian johtaja Andrew Cope. LTE-M voidaan ottaa Nokian mukaan käyttöön nykyisiin LTE-verkkoihin ohjelmistopäivityksellä.

Lisää:

Ericsson IoT-sivusto (LINKKI) ja IoT-kirja (LINKKI, 31Mt, pdf) ja CES-video (Youtube, LINKKI)

Nokian LTE-M-tietopaketti (LINKKI) ja IoT-sivusto ((LINKKI)

*) Päivitetty Nokian LTE-M-pilotilla.