Suomi hakee kumppaneita älyteihin

Pohjoiseen Lappiin kehitetään älyliikenteen ja automaattiajamisen uudenlaista ekosysteemiä. Uuteen arktisen alueen Aurora-hankkeeseen haetaan yhteistyötä myös muiden Pohjoismaiden ja Viron kanssa, kertoi  Muoniossa eilen puhunut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Muoniossa järjestettyyn älyliikenteen Aurora-symposiumiin osallistuu ministeri Bernerin lisäksi teollisuuden edustajia ja potentiaalisia kumppaneita, kehittäjiä ja tukijoita. Tilaisuudessa käsiteltiin Lappiin rakennettavaa maailmanluokan arktista älyliikenteen ja automaattiajamisen testausaluetta.

Ministeri Berner näki Muoniossa Pohjoismaiden ja Baltian maiden välisessä yhteistyössä paljon mahdollisuuksia liikenteen digitalisaation edistämiseksi.

Kuva: Robottiliikenteen esitys, 1.9.2015, Kirsi Miettinen, LVM
Kuva: Robottiliikenteen esitys, 1.9.2015, Kirsi Miettinen, LVM

’’Liikenteessä on meneillään valtava murros, ja tarvitsemmekin aivan uudenlaista ajattelua ja toimintatapoja, mutta myös tiivistä yhteistyötä naapurimaiden kanssa. Älykästä liikennejärjestelmää ei kukaan voi rakentaa yksin’’, ministeri Berner korosti,

Bernerin lisäksi tapahtumaan osallistuivat Viron talous- ja viestintäministeri Kristen Michal, Ruotsin infrastruktuuriministeri Anna Johansson, Norjan varaliikenneministeri Tom Cato Karlsen, Tanskan varavaltiosihteeri Soren Wille ja Slovenian infrastruktuuriministeri Peter Gašperšič.

’’Yritykset luovat markkinat, mutta hallinnon tehtävänä on mahdollistaa innovaatiot ja helpottaa markkinoille tuloa esimerkiksi pitämällä lainsäädäntö ajan tasalla, totesi ministeri Berner Muoniossa.

Ministerit keskustelivat maiden välisistä yhteistyömahdollisuuksista liikenteen digitaalisissa palveluissa. Ministeri Berner on tapahtuman pääpuhujia.

’’Robotisaatio ja automatisaatio ovat tulevaisuuden liikenteen olennaisia osia. Olen iloinen siitä, että me Suomessa voimme näyttää edelläkävijyyttä ja mahdollistaa sen, että automaattiajamista voidaan testata arktisissakin olosuhteissa’’, kehui ministeri Berner Aurora-projektia.

LISÄÄ: Muonion symposiumin twitter-viestit (LINKKI) ja Aurora-projektin nettisivut (LINKKI) ja LVM-twitter (LINKKI)

Aloituskuva: Aurora-video (LINKKI)

TIETOPAKETTI: Aurora

Suomen Lappiin ollaan rakentamassa maailmanluokan arktista älyliikenteen ja automaattiajamisen testausaluetta. Aurora-hankkeessa kehitetään myös uusia MaaS-palveluja matkailijoille ja alueen hyötyliikenteelle.

Aurorasta on tulossa koealue automaattiajamiselle ja liikenne palveluna –kehittämishankkeille. Tavoitteena on luoda Tunturi-Lapin alueelle kansainvälisesti ainutlaatuinen, tietoon perustuva liikenteen älykkään automaation testialue ja osaamiskeskus esimerkiksi automaattiajamisen testaamiseen arktisissa olosuhteissa.

Aurora-hanke koostuu neljästä alaprojektista:

• Liikenteen älykäs automaatio: kahden portaan testausekosysteemi vaativissa talviolosuhteissa ja monipuolisilla palveluilla

• Digitaalinen liikenneinfrastruktuuri: kaikki tien kuntoon, keliolosuhteisiin ja liikenteeseen liittyvä tieto, joka voidaan jakaa sovelluskehittäjille ja liikenteenhallintaan

• Älykäs väyläomaisuuden hallinta: tien hoidon ja ylläpidon reaaliaikainen seuranta ja ohjaus

• Liikenne palveluna (MaaS): joustavat ja kustannustehokkaat liikkumisen palvelut matkailijoille ja paikallisille ilman oman auton tarvetta

LISÄÄ TIETOA

Aurora-projekti, Liikennelabra (LINKKI)

Robotit maalla, merellä ja ilmassa, LVM julkaisuja 7/2015 (LINKKI, pdf)

Robottiliikenteen esitys, 1.9.2015, Kirsi Miettinen, LVM (LINKKI, pdf)