Turva-automaatio tuli ydinvoimalaitokselle

Runsaasti myöhästynyt ydinvoimalaitos Olkiluoto 3:n säännöllisen sähköntuotannon alkamiseen on vielä reilut kolme vuotta aikaa. Aikataulu on laitostoimittaja Areva-Siemensin arvio, mutta nyt ollaan pääsemässä eteenpäin.

Projektin kannalta tärkeä automaatiojärjestelmä otti ison askeleen, kun käyttö- ja turva-automaation kaapit siirrettiin hyväksyttyjen tehdastestien jälkeen Olkiluotoon Saksan Erlangenista. Noin 300 automaatiokaapista koostuva järjestelmä on nyt kokonaisuudessaan työmaalla. Käynnissä on jo vaiheittainen siirtyminen asennustöistä testaukseen.

’’Ensimmäisenä aloitettiin käyttöautomaation testaus tammikuussa 2016. Huhtikuussa on suunnitelmana aloittaa prosessijärjestelmien käyttöönotto sekä lähettää laitosyksikön käyttölupahakemus ministeriöön, kertoo TVO:n OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen.

Olkiluoto 3 -laitosyksikölle tulee useita erillisiä, toisistaan riippumattomia automaatiojärjestelmiä, joilla ohjataan ja valvotaan laitoksen toimintaa sekä turvallisuutta kaikissa tilanteissa. Käyttöautomaatiojärjestelmät on tarkoitettu prosessin normaaliin käyttöön ja turvallisuusautomaatiojärjestelmät turvallisuustoimintojen ohjaukseen mahdollisissa häiriö- ja onnettomuustilanteissa.

Asennusten valmistuttua ensi keväänä aloitetaan järjestelmien koekäytöt.  Järjestelmien onnistuneen koekäytön ja käyttöluvan myöntämisen jälkeen aloitetaan ydintekninen käyttöönotto.

Suomen sähkönkäytölle tuleva TVO:n OL3:n tuotanto tulisi tarpeeseen. Suomi toi vuosi sitten sähköä naapurimaista tasaisesti läpi vuoden keskimäärin 2 050 megawatin teholla. OL3 korvaa merkittävän osan tuontitarpeesta, mutta ei kokonaan.

Kuva: TVO 2015

LISÄÄ:  Turva-automaatio tuli ydinvoimalaitokselle, Uusiteknologia.fi  2.2.2o16  (LINKKI)