Säädettävät ledivalot palkintosiltaan

Suunnittelu- ja konsulttiyritys WSP on saanut palkinnon Espooseen toteuttamastaan Finnevikinsillasta. Erikoisuutena sillassa on liikuntasaumojen lisäksi tunnelmaa luova alaosan led-valaistus, jota voi säätää kuukausien ja juhlapäivien mukaan.

Rakennusinsinöörien Liiton (RIL) mukaan täytti parhaiten tämän vuoden teeman kriteerit eli elinkaarinäkökulman siltasuunnittelussa.

”Painotimme ehdotuksia, joissa oli huomioitu sillan elinkaarikustannukset, ympäristövaikutukset ja helppo korjattavuus”, kertoi Liikenneviraston Taitorakenneyksikön projektipäällikkö ja tuomariston puheenjohtaja Timo Tirkkonen kertoo.

Viime elokuussa valmistunut 365-metrinen Finnevikinsilta täydentää Espoon pääkatuverkostoa. Sillalla on suuri merkitys tulevan Finnoon kaupunginosan rakentamiselle. Uusi silta palvelee myös tulevaa liityntäliikennettä Matinkylän metroasemalle.

Silta sai vaikutteita lähiympäristöstä, kuten Haukilahden vesitornista ja läheisestä heinikosta. Sillan reunapalkkiin haluttiin myös vaalea sävy, joka toteutettiin vaalentamalla betonimassaa titaanioksidilla pinnoittamisen sijan.

Lisäksi sillasta löytyy myös pari teknistä erikoisuutta. Siinä on Suomen suurimmat niin sanotut hiljaiset liikuntasaumalaitteet, jotka eivät kolahda niiden yliajettaessa. Lisäksi sillan alapuolelle on  led-valaistus, jota voi säätää kuukausien ja juhlapäivien mukaan. Se voidaan ottaa pois päältä lintujen pesimisajan.

Palkinnon jakoi Suomen Rakennusinsinöörien Liitto. Palkintoa on jaettu vuodesta 2001 alkaen.