Lappilainen sähkökelkka kovaan kisaan

Lapin ammattikorkeakoulun sähkömoottorikelkka eSled voitti viime vuonna Clean Snowmobile Challenge -kilpailun Michiganissa Yhdysvalloissa. Tänä vuonna mestaruuden uusiminen ei ole helppoa. Edessä on myös sähkökelkan kaupallistaminen ensi vuoteen mennessä.

Sähkömoottorikelkan kehittäminen alkoi jo vuonna 2010 Arctic Power-tutkimusryhmässä, kun kyselyt päästöttömästä ja hiljaisesta kelkasta lisääntyivät. Kaupallista tuotetta ei ole vielä tullut, mutta projekti on edennyt ja oppia on saatu.

Lapin ammattikorkeakoulun eSled-hankkeessa tutkittiin vuosina 2010-2014 moottorikelkan sähkökäyttöön muuntamiseen liittyviä haasteita. Toisessa vaiheessa selvitettiin akku-polttokenno-hybriditeknologiaan perustuvan konseptin soveltuvuutta moottorikelkkaan.

Päätavoitteena oli tutkia matkailukäyttöön soveltuvaa sähkökelkkakonseptia. Tekes rahoitti hanketta.
Uuden tämän vuoden alusta alkaneen eSled III TUTLI (tutkimuksesta liiketoiminnaksi) – hankkeen tarkoituksena on kelkan kaupallistaminen. Konsepti on testattu ja kehittäjien mukaan todettu toimivaksi sekä turvalliseksi käyttää.

Kelkan kaupallistamisen liiketoimintamalleja selvitetään edelleen ja projektin kannalta tärkeimpiä kysymyksiä on, miten eSledille saadaan syntymään kysyntää ja miten eSled saavuttaa uskottavuuden niin, että sitä tullaan pitämään todellisena vaihtoehtona nykyisille polttomoottorikelkoille.

Uusi eSled TUTLI – hanke käynnistyi vuoden alusta ja kestää ensi vuoden loppuun. Hankkeen toteutuksesta vastaa Lapin Ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Tekes myöntämällään Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Kelkan toimivuus punnitaan sunnuntaina

Viime vuonna Lapin AMKin tiimi oli sähkökelkallaan kautta aikain ensimmäinen eurooppalainen Yhdysvalloissa Michiganissa järjestetyissä Clean Snowmobile Challenge -kilpailussa ja eteni myös voittajaksi.

Tänä vuonna mestaruuden uusiminen on ei tule olemaan helppoa. Kilpailutiimejä on jo kokoontunut Michiganin Houghtoniin. Lappilaisten lisäksi parista kymmenestä yliopistosta Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Kilpailussa mitataan sähkökelkkojen suorituskyvyn eri osa-alueita kuten kiihtyvyyttä, vetomassaa, käsiteltävyyttä, muotoilua, päästöttömyyttä ja taloudellisuutta.

Kilpailun tulokset julkaistaan kuluvan viikon sunnuntaina. Kilpailun etenemistä voi seurata tiimiin blogissa (LINKKI) tai SAE Clean Snowmobile Challenge -sivustolta (LINKKI).

Kuva: Artic Power / Kalle Junttila – Lisää kuvia (LINKKI)