TIEKE: Tekoäly tulee teolliseen internetiin

Digitalisaation edetessä datan määrä tulee jatkamaan kasvuaan. Tulevaisuudessa kuumin kysymys tulee olemaan, miten esimerkiksi teollisen internetin datamäärästä muunnetaan käyttökelpoista informaatiota? Avuksi tarvitaan tekoälyä, arvioivat Tiedon asiantuntijat Tieken seminaarissa perjantaina.

Ihmiselle tyypillisiä älykkyyttä vaativia toimintoja jäljittelevät tekniikat, nousevat tulevaisuudessa merkittäväksi, kun valtavista datamassoista haetaan hyödyllistä informaatiota. Sitä auttaa, että tietokoneiden laskenta- ja tallennuskapasiteetti kasvaa suurin harppauksin ja tietokoneet pystyvät oppimaan asioita tehokkaammin kuin koskaan.

”Tekoälyn avulla tietokone voi toimia päätöksenteon tukena monissa kiperissä tehtävissä, jotka tällä hetkellä syövät paljon resursseja, aikaa ja kustannuksia.” arvioi Tiedon älypalveluliiketoiminnan kehitystä johtava Matti Ristimäki.

Datamääriä lisää tulevaisuudessa teollisen internetin sovellusten kasvu ja verkkoon kytkeytyvät laitteet. Uusien palveluiden toteutuksissa tullaan tarvitsemaan uudenlaisia ekosysteemeitä.

’’Kärjistäen voi sanoa, että ennen datan avulla ratkaistiin ongelmia, nyt synnytetään uudenlaista liiketoimintaa ja yhdessä datan pohjalta innovoimalla haetaan yhdessä mullistavia teknologiasovelluksia”, sanoo Tiedon teollinen internet -startupin teknologiajohtaja Matti Vakkuri.

Vakkuri nimitettiin kuluvalla viikolla Suomen Big Data Forumin puheenjohtajaksi. Forumin tarkoitus on edistää ison datan -osaamisen kehitystä suomalaisyritysten, tutkimuksen ja oppilaitosten välillä. Sen toiminnassa kiinnitetään erityistä huomiota alueelle, jossa big data ja teollinen internet leikkaavat.

Tiedon asiantuntijat puhuivat teemasta tänään Helsingissä järjestettävässä Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n, TIEKEn seminaarissa.

Kuva: Kone