Releiden tilalle älypiirejä

Siirtyminen mekaanisista releistä puolijohdekytkimiin on alkanut autoissa ja muissa liikkuvissa välineissä. Piirivalmistaja Renesasin mukaan  heidän uudet älykkäät puolijohdekytkimet soveltuvat myös moottorien ja lämmittimien ohjauksiin.

Renesas on kehittänyt kuusi uutta älykästä tehopiiriä (IPD) sähkömoottorien ja lämmittimen ohjauskäyttöihin. Piirit tarjoavat suorituskykyisen ratkaisun verrattuna mekaanisiin releisiin, jotka kytkevät nykyisin virtaa päälle ja pois elektronisissa ohjauslaitteissa (ECU).

Aiemmin perinteiset puolijohdekytkimet eivät ole pystyneet käsittelemään kovinkaan suuria virtoja. Nyt Renesas uskoo puolijohdekytkimien yleistyvän. Niillä voidaan korvata  perinteiset relerasiat ja selkeyttää liikkuvien laitteiden kaapelointia ja ohjausyksiköiden sijoittelua. Uusissa piireissä on myös tehokkaat suojaustoiminnot.

Renesasin uutuuksiin on integroitu MOSFET-kytkentäelementin lisäksi ohjainpiiri samaan koteloon, jonka ansiosta niissä on suojaustoimintoja ja itsediagnostiikkaa. Ne tuottavat vikailmoituksia kun epänormaali kuormitustilanne on havaittu.

Renesas lupaa piireilleen 100 miljoonaa kytkentää, kun tyypillisellä mekaanisella releellä sama luku on vain kymmenen miljoonaa. Piirit toimivat myös vaikka syöttöjännite laskisi 3,2 volttiin esimerkiksi käynnistysmoottorin käytön aikana.

Uudet piirit kevävät myös aiempaa paremmin induktiivisten kuormien vastaenergiaa, jopa 1700 mJ.

LISÄÄ: Renesas (LINKKI), tuotesivu (LINKKI) ja jakelijat (LINKKI).

Päivitetty 9.30