Video: Huippunopeus uuteen kuitukaapeliin

Suomen ja Saksan yhdistävä merikaapeli läpäisi käyttöönottotestit ennätystuloksin. Datayhteyden kapasiteetti nousi 18 terabittiin sekunnissa kuituparia kohden. Uuden kaapelin avulla Suomen tietoverkot voidaan yhdistää pian suoraan Keski-Euroopan tietoliikennesolmuihin.

Saksan ja Suomen välisen kuituyhteyden toteuttaneen Cinian ja Alcatel-Lucent Submarine Networksin (ASN) toteuttamissa testeissä saavutettiin peräti 18 terabitin tiedonsiirtokapasiteetti sekunnissa (Tbit/s) yhtä optista kuituparia kohden.

Kahdeksasta kuituparista koostuvan datakaapelin kokonaiskapasiteetiksi vahvistui 144 Tbit/s eli 20 prosenttia  enemmän kuin suunnitteluvaiheessa asetettu tavoite 120 Tbit/s. C-Lion1-merikaapelin kautta voitaisiin välittää yli 5,7 miljoonaa 25 megabitin (Mbps) datayhteyttä yhtäaikaisesti.

Merikaapelin asennustyö aloitettiin Helsingin Santahaminasta 12.10.2015 ja yhtenäinen kaapeliyhteys Saksan rantautumispisteeseen Rostockissa valmistui 12.1.2016. Kaapeli on valmistettu Alcatel-Lucentin tehtaalla Calais’ssa Ranskassa. Alcatel-Lucent Submarine Networks vastasi kaapelin asennuksesta Itämeren pohjaan.

Kaapeli on valmistettu Alcatel-Lucentin tehtaalla Calais’ssa Ranskassa. Alcatel-Lucent vastasi myös kaapelin asennuksesta Itämeren pohjaan.Kaapelin pituus 1172 kilometriä.

Suomen ja Saksan yhdistävä datakaapeli on yksi Suomen hallituksen ja EU:n kärkihankkeista. Kaapeli rakentaa näin osaltaan Euroopan digitaalisia sisämarkkinoita tehostamalla ja varmentamalla pohjoisten alueiden datayhteyksiä. Hallitus päätti Itämeren pohjaan asennettavan datakaapelin rakentamisesta marraskuussa 2014 perustuen toukokuussa 2013 tehtyyn esitutkimukseen.

Kaapeli otetaan käyttöön ennakkotietojen mukaan kevään 2016 aikana.

LISÄÄ: Video (LINKKI)