Microsoft uudistaa Windowsia ja pilveään

Microsoft valmistautuu tuleviin Windows 10 -uudistuksiin esittelemällä niitä Build 2016 -tilaisuudessa San Franciscossa. Samalla yritys tarjoaa näkymän uusiin pilvipalveluihin. Tapahtumaa voi seurata suorana videolähetteenä.

Microsoft kertoo Build 2016 -tapahtumassa tulevan kesän Windows 10 -päivityksestä, joka tukee Windowsin kynäkäyttöä. Sen avulla käyttäjällä pitäsii olla helpompi kirjoittaa muistilappuja, kirjoittaa valkotaululle ja jakaa käsin kirjoittamiaan merkintöjä digitaalisesti.

Myös puheohjausta, tietoturvaa ja selaimen tukea on Microsoftin mukaan parannettu. Lisäksi Skype Bot Platform -alustan avulla sovelluskehittäjät voivat hyödyntää Skypen eri viestintämuotoja, mukaan lukien teksti, puhe, video ja interaktiiviset 3D-hahmot.

Microsoft aikoo lisätä puhujien mukaan panoksia myös sovelluskehitystukeen.  Yritys esittelee Build 2016 -tapahtumassa Windowsin sovelluskehityksen työkaluja.  Uusi sovellusten työpöytäkonvertteri Centennialille, mahdollistaa yli 16 miljoonan Win32- tai .NET-sovelluksen tuomisen Universal Windows Platform -alustalle.

Kehitystyökalu Xamarin tarjoaa .NET-sovelluskehittäjille Microsoftin aiempaa helpomman tavan jakaa sovelluskoodia Windows-, iOS- ja Android-sovelluksissa siten, että ne toimivat yhä natiivisti jokaisella alustalla. Nyt Windows 10:een tulee myös natiivi-Bash-tuki ja pääsy avoimen lähdekoodin komentorivityökaluille. Tapahtumassa esitellään myös ideoita Visual Studion tulevista versioista.

Ohjelmistotuen lisäksi Microsoft kertoi tapahtumassa aloittaneensa HoloLens Development Edition -silmikkonsa ja ohjelmistojen toimitukset. Silmikon avulla sovelluskehittäjät voivat alkaa rakentaa laajennetun todellisuuden VR-ratkaisuja Windowsille.

Build2016TerryMeyersWindows 10 on selvästi ykkösasia tapahtumassa ja yritys hamuaa huomiota, jotta mahdollisimman moni kehittäjä ottaisi kymppituen tuotteisiinsa.

’’Haluamme tuoda työkalut kaikkien sovellusten tuomiseksi Windows 10 -ympäristöön”, sanoi Microsoftin Windows and Devices -yksikön johtaja Terry Myerson (kuvassa).

Windows 10 -päivitysjulkistuksen lisäksi Microsoft esittelee Build2016-tapahtumassa älykkäitä pilvipohjaisia palveluita ja uusia työkaluja Cortana Intelligence Suite (ent. Cortana Anaytics Suite) -kokonaisuuteensa.

Älykkäiden rajapintojen käyttöön yritys esittelee Cognitive Servicesin ja Bot Framework tuo työkalun rakentaa älykkäitä botteja-yksiköitä chat-keskustelujen edistämiseksi.

Microsoftin ykkösmies Satya Nadella näkee kielen ja koneälyn uudeksi keinoksi parantaa tietotekniikan käytettävyyttä. ”Olemme toimialana uuden ajan alussa, kun kielen ja koneälyn voimat yhdistyvät, visioi Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella tulevan Build 2016-tapahtumassa.

Tosin viimeisimmät tekoälykokeilut Tay-twitter-palvelulla eivät olleet parasta mainosta asialle. Palvelu poistettiin, kun käyttäjät saivat oppivan twitter-robotin sekoilemaan palautteissaan.

Nadellan puhettaan voi seurata muun tarjonnan kanssa Microsoftin suorista videolähetteistä. Ne ovat myös katsottavissa jälkikäteen arkistovideoina.

LISÄÄ: Videolähetteet, Build 2017, 30.3.-1.4.2016 San Francisco (LINKKI, video)

Päivitetty 9.35