Suomalainen piikiekkobisnes kiinalaisille

Kiinalainen National Silicon Industry on ostamassa suomalaisen piikiekkovalmistaja Okmeticin. NSI on tehnyt tarjouksen kaikista osakkeista ja optio-oikeuksista. Okmeticin suurimmat omistajat ovat hyväksyneet jo kaupan ja yrityksen hallitus ehdottaa ostotarjouksen hyväksymistä.

National Silicon Industry on kiinalainen holdingyhtiö, joka keskittyy puolijohdelaitteiden ja -materiaalien investointeihin ja kehittämiseen.  Yrityksen omistavat National Integrated Circuit Industry Investment Fund Co., Ltd., Shanghai Guosheng (Group) Limited, Shanghai SummitView Integrated Circuit Equity Investment Partnership, Shanghai SIMIC Co., Ltd. ja Shanghai Jiading Industrial Development Zone (Group) Co., Ltd.

Okmeticilla on tehdas Vantaalla sekä sopimusvalmistusta Kiinassa ja Japanissa. Yritys on erikoistunut anturi- ja erillispuolijohteiden sekä analogiapiirien valmistuksessa tarvittaviin piikiekkoihin. Maaliskuun lopulla Okmetic myi Allenissa, Yhdysvalloissa sijainneen tehtaansa, joka oli erikoistunut piikiekkojen epitaksiaalipinnoitukseen.

Kiinalaisomistaja on luvannut tukea kaupan jälkeen Okmeticin kasvua ja Vantaan tehtaan tulevaa toimintaa.  Yritys aikoo investoida Okmeticin tutkimus- ja kehitystyöhön ja teknologian parantamiseen Suomessa, kertoo NSIG:n hallituksen puheenjohtaja Dr. Xi Wan tiedotteessa.

Okmeticin suurimmista osakkeenomistajista Accendo Capital SICAV SIF, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Oy Ingman Finance Ab, Mandatum Life Henkivakuutusosakeyhtiö ja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva, sekä Okmeticin hallituksen ja johtoryhmän jäsenet ovat hyväksyneet jo kaupan.

Kaupan hyväksyneiden omistus on 29,9 prosenttia osakekannasta ja 92,9 prosenttia optio-oikeuksista. Myös Okmeticin hallitus suosittaa osakkeenomistajille ja optio-oikeuksien haltijoille ostotarjouksen hyväksymistä.  Kiinalaisyrityksen tarjous on 9,20 euroa, joka osingon kanssa on lähes 30 prosenttia eilistä pörssin päätöskurssia korkeampi.

Kuva: Okmetic