Forssalaisyrityksen tekniikkaa avaruuteen

Forssalainen DA-Designin elektroniikkaa oli mukana Euroopan avaruusjärjestön uusimmassa Sentinel-1B -tutkasatelliitissa, joka laukaistiin maanantaina avaruuteen Kouroun avaruuskeskuksesta. Sojuz-raketissa oli mukana myös kolme minisatelliittia.

Nyt laukaistu Esan 1B-satelliitti sijoitetaan samalle radalle kaksi vuotta sitten laukaistun Sentinel-1A -sisarsatelliittinsa kanssa, johon DA-Design toimitti myös vastaavat alijärjestelmät ja instrumentit.

Satelliittiprojekteihin osallistuminen näin voimakkaalla panoksella oli DA-Designille sekä mahdollisuus että koetinkivi, yritys kertoo tiedotteessaan.

Kuva DA:n tiimistä, joka on osallistunut Sentinel-1 A ja B -projekteihin.
DA-Designin tiimi, joka on osallistunut Sentinel-1 A ja B -projekteihin. Kuva: DA-Design Oy.

Forssalaisyritys selvisi vaatimuksista ja luovutti onnistuneesti ensimmäisen satelliitin valmiit komponentit vuonna 2013. Projektit tosin alkoivat jo vuonna 2007 ja tilaukset vaativat runsaasti investointeja tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi.

”Tämä on erittäin tärkeä vaihe ja polku, jolla rakennetaan tie seuraavalle tasolle asiakkaiden silmissä”, luonnehtii DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi.

Tyytyväisyydestä toimituksiin kertoo, että parhaillaan DA-Design valmistelee vastaavia osia jo seuraaviin Sentinel-1 C ja D -satelliitteihin. Sopimus allekirjoitettiin helmikuussa.

Myös minisatellitteja matkassa

Sentinel-1B-satelliitin lisäksi samalla raketilla avaruuteen toimitettiin kolme piensatelliittia, joita myös Aallossa  Suomessa kehitetään. Tällä kertaa mukana oli piensatelliitit Belgiasta, Italiasta ja Tanskasta.

Kuva: ESA/ARG, Sentinel 1B