Elektroniikka vähentää hikoilua

VTT on kehittänyt uudenlaisen hoitolaitteen liikahikoilun vähentämiseen.  Järjestelmä koostuu vaihdettavista hoitoelektrodeista, kännykän kanssa langattomasti kommunikoivasta pienestä kontrolliyksiköstä ja kännykkäohjelmistosta.

Uuden laitteen toiminta perustuu iontoforeesiin, jossa sähkökentän avulla liikutetaan varautuneita hiukkasia ihon sisään. Liikahikoilun hoidossa vesijohtoveden varautuneet hiukkaset eli veden luonnolliset suolat ohjataan hikihuokosiin, mikä saa aikaan hikoilun vähenemisen.

VTT:n kannettava laite poikkeaa markkinoilla olevista iontoforeettisista laitteista pienemmällä koollaan, kuluttajaystävällisyydellään, kännykkäkäyttöliittymällään ja korostuneella turvallisuudellaan – hoidon aikana laitetta ei ole kytketty verkkovirtaan. Laite soveltuu niin sairaaloihin, kauneushoitoloihin kuin kotikäyttöön.

Laite toimii käytännössä siten, että sen kontrolliyksikkö yhdistetään hoitoelektrodeihin, ja kännykällä asetetaan yksilöity hoito-ohjelma. Käsien ollessa ongelma-alueena hoidettavan käsiin levitetään hoitonestettä, esimerkiksi vesipohjaista geelimäistä voidetta, ennen kuin kädet asetetaan hoitoelektrodeille.

Laite käynnistetään kännykällä. Tämä sujuu myös ilman apukäsiä käyttämällä aikaviivettä, jonka kuluttua hoito alkaa automaattisesti. Laitteeseen voi myös lisätä puheohjauksen. Hoitolaitteelle haetaan nyt kaupallistajaa.

VTT:n projektipäällikkö Saara Tuuralan mukaan laitetta voidaan käyttää hikoilun hoidon lisäksi esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden ja kosmeettisten aineiden viemisessä paikallisesti kehon sisälle rikkomatta ihon pintaa.”.jossa lääkeaineena toimii vesi. Helppokäyttöinen, kevyt ja kannettava laite soveltuu myös lääkkeiden imeyttämiseen ihon kautta.

”Muokkaamalla hieman softaa ja kontrolliyksikön komponentteja sekä vaihtamalla hoitoelektrodit laite soveltuu eri käyttötarkoituksiin”, toteaa projektipäällikkö Tuurala .

Teknologian tutkimuskeskus VTT kehitti hoitolaitteen osana Tekesin TUTLI EBandage-hanketta ja hakee nyt laitteelle kaupallistajaa.