VVO otti IoT-anturiverkot Espooseen

Vuokrayhtiö VVO kokeilee Digitan kanssa vuokra-asuntojen lämpötila- ja kosteustiedon keräämistä uusimman IoT-tekniikan avulla. Keväällä alkavan pilottihanke toteutetaan VVO:n  200 vuokra-asunnossa Espoossa.

Tulevassa VVO:n pilotissa lämpö- ja kosteustiedot kerätään antureista käyttöliittymään ja tehdään mittaustulosten perusteella tarvittavat säädöt. Pilottijakson jälkeen antureita lisätään mahdollisesti myös muihin kohteisiin. Digitan verkon ansiosta riittää, että anturit kiinnitetään haluttuihin mittauspisteisiin. Erillisiä talokohtaisia järjestelmiä ei tarvita.

’’Digitan IoT-ratkaisut hyödyntävät LoRa-tekniikkaa. LoRa on uuden sukupolven radioteknologia, joka on suunnattu erityisesti esineiden internetin sovellusten tarpeisiin, kertoo Digitan operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala.

Paristokäyttöisiä antureita on helppo asentaa eikä keskusyksiköitä tarvita. Paristot kestävät useita vuosia, joten kiinnityksen jälkeen anturit voi käytännössä unohtaa,

Tällä hetkellä LoRa-pilottiverkko kattaa suuren osan pääkaupunkiseudusta. Digita hyödyntää verkon rakentamisessa omia korkeita radio- ja tv-mastojaan.

Digita laajentaa verkkoa asiakastarpeiden mukaan. Verkon rakennus alkaa suurista asutuskeskuksista ja etenee pienemmille paikkakunnille lähivuosien aikana.

’’Uskomme, että IoT-tekniikka tulee mullistamaan arjen toimintoja. Jo nyt sen avulla voidaan valvoa esimerkiksi varastotilojen olosuhteita, laitteiden käyttöä ja huolehtia kulunvalvonnasta’’, kertoo. Markus Ala-Hautala.

Tulevaisuudessa myös päätelaitteiden paikannus voi tulla Ala-Hautalan mukaan verkon ominaisuudeksi, jolloin palveluvalikoima voi laajentua esimerkiksi pakettien ja kotieläinten seurantaan,

Digitan LoRa-verkon rakentamisessa ovat olleet mukana Espotel sekä  Actility, jonka ThingPark Wireless -tukijärjestelmällä verkon toimintaa valvontaan.

TAUSTAA: LoRaWan – LPWAN-verkkoprotokolla

Espotel_lora_demo_20151006_143108
Espotel esitteli LoRa-tekniikkaa viime lokakuun Teknologia-messuilla Helsingissä. Kuva: Tomi Engdahl.

LoRa on uuden sukupolven radioteknologia, joka on suunnattu erityisesti asioiden internetin (IoT) sovellusten tarpeisiin. Edullinen hinta, alhainen tehonkulutus sekä erinomainen kantama tekevät teknologiasta yhteensopivan monen tyyppisten langattomien tiedonkeruu- ja ohjaussovellusten kanssa.

Patentoitu LoRa-modulaatio hyödyntää matkapuhelinteknologiasta tuttua hajaspektritekniikkaa: sen avulla vastaanotettu signaali voidaan tunnistaa kohinatason alapuolelta. Tammikuussa 2015 perustettu LoRa Allianssi tähtää LoRaWAN-protokollan maailmanlaajuiseen käyttöönottoon.

Suomesta Espotel liittyi LoRa Allianssin jäseneksi ensimmäisten joukossa. Nykyisin allianssin jäsenenä on jo yli 100 yritystä ympäri maailmaa. Espotel työskentelee läheisessä yhteistyössä tärkeimpien LoRa-teknologiatoimittajien kanssa sekä tarjoaa jatkossa myös LoRa-sertifiointipalveluja.

Aloituskuva: VVO-Yhtymä Oy