Uuden Nokian lähtö odotettua alempaa – silti Ericssonin rinnalle

Uuden suuremman Nokian ensimmäinen vuosineljännes oli odotettua vaisumpi. Vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen ei-IFRS-liikevaihto oli 5,6 miljardia euroa, kun Alcatel-Lucentin myynnillä yhdistetty liikevaihto olisi ollut 6,1 miljardia euroa. Silti Nokia nousi samaan kokoluokkaan Ericssonin kanssa.

Nokian verkkotoiminnan kiikevaihto laski kahdeksan prosenttia vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2015 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Liikevaihdon lasku johtui ensisijaisesti Ultra Broadband Networks -segmentistä, jonka liikevaihto laski 12 prosenttia vuoden 2015 ensimmäiseen ja 27 prosenttia vuoden 2015 viimeiseen neljännekseen verrattuna.

Kiinteiden verkkojen eli IP Networks and Applications -segmentin liikevaihto kasvoi vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2015 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Se tuli Ultra Broadband Networks – (Mobile Networks -liiketoimintaryhmän johdolla) että IP Networks and Applications -segmentin (IP/Optical Networks -liiketoimintaryhmän johdolla) tuotejakauman myönteisestä kehityksestä sekä tehokkuuden lisääntymisestä.suriwww

’’Liikevaihdon lasku oli pettymys, mutta se johtui suurelta osin Mobile Networks -liiketoimintaryhmästä, jonka markkinaympäristön haastavuus ei ole yllätys”, kertoi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri (kuvassa).

Nokian tutkimustoimintaan ja patenttien hyödyntämiseen keskittyvän teknologia-yksikön liikevaihto laski 27 prosenttia ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2015 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Sitä selitettiin sillä, että viime vuonna oli samaan aikaan enemmän kertaluonteisia pitemmältä ajalta kertyneitä patenttituottoja.  Nyt ilman niitä yksikön liikevaihto kasvoi patenttituotoilla kymmenen prosenttia viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen nähden.

Nokian tammi-maaliskuun Ei-IFRS-liiketulos oli 345 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin 276 miljoonaa euroa. Mukana oli nyt myös Alcatel-Lucentin luvut ensimmäistä kertaa. Kertakirjauksin eli IFRS-säännöin tulos oli  712 miljoonaa euroa tappiolla.

Nokia on ilmoittanut jo aiemmin laajoista henkilöstövähennyksistä sopeuttaakseen toimintansa haastavaan meneillään olevaan markkinatilanteeseen ja kohdentaakseen resurssejaan tulevaisuuden teknologioihin kuten 5G, pilvipalvelut ja esineiden internet. Nyt ilmoitetaan, että yritys vähentää toimipisteitä 30:llä ja hakea synergiahyötyjä laajemminkin.

Panostusalueita tulosjulkistuksessa nostettiin uusia kehitysalueita. Yksi osa sitä on ranskalaisen terveyselektroniikan tuotteiden kehittäjän Withingsin ostaminen.  Toimitusjohtaja Rajeev Suri on erityisen innostunut Withingsin ostosta, sillä tulevaisuudessa digitaalinen terveys on strategisesti kiinnostava alue Nokialle. Kaupan myötä yrityksellä on hyvä tilaisuus päästä yhdelle suurimmista esineiden internetin markkinoista, ja luoda lisensointimahdollisuuksia tulevaisuudessa.

LISÄÄ: Nokian yhdistettynä Alcatel-Lucentin tulosraportti, 2016/1-3  (LINKKI, esitykset ja taulukot).

Nokia palaa kuluttajamarkkinoille takaisin

Nokia tulee kuluttajatuotteisiin takaisin ostamalla  ranskalaisen Withings SA:n digitaalisten terveys tuotteiden kehityksen. Withings tulee osa Nokia Technologies -liiketoimintaa, joka kertoo Nokian  aikovan panostaa terveysteknologiaan uusin voimin. Ranskalaisyhtiöllä on noin 200 työntekijää.

Ranskalaisen Withings S.A.:n. tuotevalikoiman kattaa digitaaliseen terveydenhuWithingsNokiaRannekeoltoon liittyviä tuotteita ja palveluita. Tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa aktiivisuusmittarit, vaa’at, lämpömittarit, verenpainemittarit, valvontakamerat ja vauvojen itkuhälyttimet.

’’Tämän kaupan myötä Nokia vahvistaa asemaansa esineiden internetin (IoT) alueella tavalla, joka hyödyntää Nokian luotetun tuotemerkin vahvuutta”. sanoi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri jo kaupan julkistuksen yhteydessä huhtikuussa.

Päivitetty 9.47