ISEF2016: Suomi toiseksi ohjelmistokisassa – sirupioneerin palkinto Kanadaan

Kanadalainen polttokennon kehittänyt Austin Wang voitti 75 000 Yhdysvaltain dollarin Gordon E. Mooren palkinnon Intelin tiedekisassa. Ohjelmisto-kategoriassa Petteri Timonen tuli toiseksi veripalvelun verenkeräyksen optimointiohjelmallaan.

Kanadalainen 18-vuotias mikrobiologi Han Jie (Austin) Wang kehitti polttokennon, joka muuntaa orgaanisen jätteen sähköksi. Wang tunnisti geneettisesti muunnellussa kolibakteerissa geenejä, joiden avulla ne pystyivät tuottamaan sähköä tehokkaasti.

Wangin kehittämä järjestelmä pystyy tuottamaan huomattavasti enemmän sähköä kuin olemassa olevat mikrobiset polttokennoprosessit kustannuksilla, jotka ovat kilpailukykyisiä aurinkoenergian kanssa. Wang uskookin, että tämä voi tehdä mikrobisista polttokennoista kaupallisesti kannattavia.

Teksasista kotoisin oleva Syanmantak Payra, 15, sai toisen Intelin myöntämästä kahdesta 50 000 dollarin Young Scientist -palkinnosta. Hän kehitti edullisen sähköavusteisen polvituen, jonka avulla liikuntarajoitteiset ihmiset voivat kävellä luonnollisemmin.

Toisen 50 000 dollarin Young Scientist -palkinnon vastaanotti Kathy Liu, 17, Utahista. Liu kehitti vaihtoehtoisen akun komponentin, joka voi merkittävästi parantaa akun suorituskykyä ja turvallisuutta.

Suomi ohjelmisto-osuudessa toiseksi

TimonenSuomalainen Petteri Timonen (kuvassa) palkittiin Intelin kisassa veripalvelun verenkeräyksen optimointityökalua käsittelevästä työstään.

Timonen sai 1500 Yhdysvaltain dollarin stipendin. 18 vuotias Timonen opiskelee Tietojenkäsittelyä Helsingin yliopistossa.

Työ on saanut laajemminkin kansainvälistä huomiota, sillä vastaava työkalua ei tiettävästi ole kehitetty muualla. Timonen on käynyt sähköpostikeskusteluja myös Yhdysvaltain Punaisen Ristin kanssa.

Suomesta oli tapahtumassa iso joukko. Suomen Intel ISEF -delegaatiossa olivat mukana (Kuva, LINKKI) kotimaisen kilpailun opettajapalkintona matkan voittanut Juha Hakkarainen  ja kilpailuun osallistuneet nuoret Petteri Timonen sekä Ella Forsman, Emma Järvi, Kaisla Kääriäinen ja Maisa Virtanen. Mukana oli kotimaisenTuKoKe-kilpailun järjestäjien edustajat Merike Kesler Opinkirjosta ja Tuula Pihlajamaa Tekniikan akateemiset TEKistä.

Palkinnot jaettiin Intelin tämän vuoden International Science and Engineering Fair (ISEF) -tapahtumassa Phoenixissa, Arizonassa.Phoenixissa järjestettyyn tapahtumaan osallistui yli 1 700 nuorta tieteentekijää, jotka valittiin 77 eri maassa tai alueella järjestetystä 419 kumppanuustapahtumasta.Tänä vuonna palkintoja jaettiin noin 4 miljoonan dollarin arvosta.

Timonen nimi  tähtikartalle

Timonen sai kilpailussa myös bonuspalkinnon, jonka arvoa ei voi mitata rahassa. Hänen sekä kaikkien muiden ensimmäisen ja toisen palkinnon saaneiden mukaan nimetään asteroideja, joita havaitaan Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopiston Lincoln Near Earth Asteroid Research (LINEAR) -ohjelman kautta.

Mahdollisesti maahan törmääviä ja tuhoa aiheuttavia asteroideja ei nimetä nuorten mukaan.

LISÄÄ: Luettelo finalisteista (LINKKI) ja tapahtumajulkaisu (LINKKI)

Kuva: Kanadalainen polttokennon kehittänyt Austin Wang voitti 75 000 Yhdysvaltain dollarin Gordon E. Mooren palkinnon Intelin tiedekisassa. Kuvassa 50 000 dollarin Young Scientist-palkinnon saaneet Kathy Liu, 17, Utahista (vas.) ja Teksasista kotoisin oleva Syanmantak Payra, 15, (oikealla).

Päivitetty Timosen opiskelijatiedoilla, kuvalla ja linkeillä 13.14

 

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016