VIDEO: Suomi sai ensimmäisen robottisukellusveneen

Ilmatieteen laitos on hankkinut käyttöönsä minisukellusveneen merentutkimusta varten. Miehittämätön liidin voi sukeltaa jopa 200 metrin syvyyteen. Laite voi toimia veden alla yhtäjaksoisesti jopa kaksi kuukautta.

Uudenlainen sukellusrobotti mittaa meren vesirungon fysikaalisia ja biologisia ominaisuuksia sukeltaessaan ohjelmoitua reittiä vedenpinnan alla. Uusien sukeltavien robottien avulla voidaan tutkia entistä tarkemmin Itämeren fysikaalisia ominaisuuksia, kuten happipitoisuutta sekä meren lämpötilan ja suolaisuuden vaihtelua sekä virtauksia.

Vastaavia laitteita on maailmalla jo noin 600, mutta Suomessa liidin on nyt ensimmäistä kertaa käytössä. Ilmatieteen laitoksen hankkima Slocum G2 on suunniteltu toimimaan kauko-ohjatusti vain matalilla merialueilla. Sukellusrobotti on hankittu Suomen Akatemian rahoituksella suomalaisen FINMARI-merentutkimusinfrastruktuurin osaksi.

sukellusrobottiliidinlasketaanwww
Kuva: Kimmo Tikka

Sukellurobotin voidaan laskea veteen pienveneestä ja sen kulkua valvotaan ja ohjataan satelliittien välityksellä. Pinnalla käydessään laite on tiedonvaihtoyhteydessä ohjaajiinsa. Ilmatieteen laitos teki ensimmäisen lyhyen merikokeen Uiveloksi nimetyllä robotilla Helsingin edustalla toukokuun alussa.

Testit tehtiin yhdessä espanjalaisen yhteistyökumppanin SOCIB:n kanssa, joka tarkasti laitteen vakauden ja perustoiminnan. Perusteellisempia merikokeita ja reitin ajoa tehtiin viime viikolla yhteistyössä Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellisen aseman merialueella.

”Liitimen käyttöönotto sujui hyvin ja varsinainen tutkimustyö voidaan aloittaa jo tänä kesänä”, Kimmo Tikka kertoo, kertoo projektissa mukana ollut Ilmatieteen laitoksen tutkija Kimmo Tikka.

Uuden sukellusrobotin avulla saadaan tietoa, joiden avulla voidaan parantaa merimalleja. Merimalli simuloi veden lämpötilan, suolapitoisuuden ja virtausten käyttäytymistä eli mallien avulla pystytään ennustamaan esimerkiksi merivirtojen muutoksia ilmaston lämmetessä.

LISÄÄ: Kuvia (LINKKI) ja video (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016