Nyt pääsi data liikkeelle – merikaapeli toimintaan

Huippunopea datakaapeli Suomesta Saksaan on avattu kaupalliseen käyttöön. Nyt saatavilla olevat yhteydet nostavat Keski- ja Pohjois-Euroopan välisen tiedonsiirtokapasiteetin ennätystasolle.” Uusi datayhteys on erinomainen esimerkki Suomen valtion roolista uuden infrastruktuurin mahdollistajana”, sanoi videoyhteydellä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Toivakka.

Uuden merikaapelin avulla Helsinki on tietoverkkojen näkökulmasta kuin Frankfurtin esikaupunki, arvioitiin Cinion tiedotteessa. 144 terabitin kapasiteetin (Tbit/s) tarjoava kyberturvallinen yhteys liittää datakeskukset saumattomasti toisiinsa.

Uuden merikaapeliyhteyden viralliset avajaiset järjestettiin yhtäaikaisesti Helsingissä ja Frankfurtissa eilen, osin tyylin mukaisesti videoyhteyden välityksellä.

Puhujana oli yrityksen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan lisäksi Saksann talous- ja energiaministeriöstä Brigitte Zypries ja internetin osoiteavaruutta hallinnoivan ICANNista Erika Mann. Suomen valtion terveiset avajaisiin toi videoyhteydellä

Merikaapelia pitkin kulkeva Northern Digital Highway yhdistää Keski-Euroopan tärkeimmät tietoliikennesolmut Suomen kautta Venäjälle-. Mahdollinen Arctic Connect -kaapeli Koillisväylän kautta Aasiaan vahvistaisi edelleen Suomen asemaa idän ja lännen tietoliikenteen keskuksena.

Frankfurtissa sijaitseva maailman vilkkain internet-keskus DE-CIX on nyt yhdistetty merikaapelin ja Suomen olemassa olevien valokuituyhteyksien kautta suoraan Venäjän rajalle ja niin kutsutun pohjoisen silkkitien kautta kauemmas itään.

Cinia on jo solminut useita sopimuksia merikaapeliyhteyden käytöstä. Yhteyksiä tulevat hyödyntämään muun muassa  datakeskusoperaattorit Hetzner Online ja TeliaSonera sekä venäläinen teleoperaattori Avelacom. Keskeisten kumppanien joukossa ovat Huawei, Xtera ja SSH.

Cinian suunnittelema ja toteuttama merikaapeliyhteys on rakennettu yhteistyössä Alcatel-Lucent Submarine Networksin kanssa. Cinia C-Lion1 -merikaapeli on noin 1 200 kilometriä pitkä ja se koostuu kahdeksasta optisesta kuituparista, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 144 terabittiä sekunnissa (Tbps).

Asennustyö aloitettiin Helsingin Santahaminasta viime vuoden lokakuussa ja yhtenäinen kaapeliyhteys Saksan rantautumispisteeseen Rostockissa valmistui tammikuussa.

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016