Nokia nousi takaisin raskaaseen sarjaan

Nokian kännykkäbisneksen romahdettua yhtiön merkitystä Suomelle on vähätelty, vaikka jo viime vuoden tilastoissa yritys nousi Etlan selvityksen mukaan takaisin eniten jalostusarvoa tekeväksi yritykseksi. Pari vuotta sitten yhtiö ei mahtunut enää kärkikymmenikköön.

Suurten suomalaisyritysten taloudellinen merkitys voi muodostua jopa valtaosin siitä, että ne ostavat ulkopuolelta tuotteita ja palveluja. Eniten bruttokansantuotetta tuottivat Etlan uusimman selvityksen mukaan vuonna 2015 Nokian lisäksi OP, Nordea, UPM, Kesko, Metsä Group, Stora Enso, valmistava Neste, Supercell ja Elisa.

Nokian lisäksi tärkeimpien yrityksen joukkoon ovat nousseet peliyhtiö Supercell ja Stora-Enso. Vain reilu viisi vuotta sitten perustetun Supercellin nouseminen listalle poikkeaa muista yrityksistä. Kaikki muut listan yritykset omaavat vähintään vuosikymmenten pituisen historian.

Etlaraportti53

Ostojen kautta yritykset synnyttävät talouteen myös kerrannaisvaikutuksia. Niiden suuruus vaihtelee aloittain muun muassa sen takia, että joidenkin yritysten ostot kohdistuvat enemmän kotimaan ostoihin. Tämä näkyy selvästi esimerkiksi metsäyhtiöiden kerrannaisvaikutuksissa (kuvion vaaleansiniset palkit).

Suuryritysten heijastusvaikutukset muuhun elinkeinotoimintaan vaihtelevat huomattavasti eri toimialoilla.  Hyvä esimerkki on Äänekoskelle nouseva Metsä Groupin biotuotetehdas, joka tuo jo rakentamisvaiheessa merkittävän ruiskeen Suomen talouteen.

Iso osa tehtaan tarvitsemista koneista ja laitteista suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, investoinnilla on merkittäviä tuotanto- ja työllisyysvaikutuksia. Äänekosken biotuotetehtaan vaikutuksia Etlan uusimmassa raportissa käydään läpi yksityiskohtaisesti.

Tutkimus tehtiin Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimeksiannosta.

LISÄÄ:  Suurten yritysten ja niiden arvoketjujen rooli taloudessa, Jyrki Ali-Yrkkö,, Timo Seppälä,  Juri Mattila, ETLA raportit  No. 53 (LINKKI, pdf)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016