Suomalaisen insinöörityön palkinto Lahteen

Energiatehokas polttotekniikka toi insinööripalkinnon lahtelaisen Oilonin kymmenhenkiselle työryhmälle. Uuden sukupolven laitteisto lämmittää jo sataatuhatta pekingiläiskotia. Vastaavaa ei ole toteutettu vielä missään muualla.

Tekniikan akateemiset TEKin ja Tekniska Föreningen i Finland TFiFin  insinöörityön palkinnon annetaan tänä vuonna lahtelaisen energiayhtiö Oilonin kymmenhenkiselle työryhmälle.

Palkitussa työryhmässä ovat insinööri (AMK) Teemu Heino, DI Joonas Kattelus, DI Matti Koski, DI Marko Kylä-Sipilä, DI Mari Laakso, insinööri Reijo Lylykangas, insinööri Eero Pekkola, insinööri Jouko Peltohaka, DI Joonas Remes ja DI Tero Tulokas.

Työryhmä kehitti Tekesin Green Growth -ohjelman ja yhteistyökumppanien avulla ensimmäisenä maailmassa kaasun polttoon soveltuvan tekniikan, jossa saavutetaan tiukat vaatimukset ja samalla parannetaan polttimen hyötysuhdetta eli energiatehokkuutta. Mitään erillisiä kemikaaleja ei myöskään tarvita.

Oilon panostaa tuntuvasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Yritys on muuttunut15 vuodessa perinteinen öljypoltintoimittaja on vientiin suuntavaksi cleantech-yritykseksi. ”Tällaista ennakkoluulottomuutta ja korkean osaamisen tuotteita Suomi tarvitsee kipeästi lisää”, kiittelee Tekniikan akateemiset TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen.

Palkittavalla tekniikalla on edessään erittäin lupaavat vientimarkkinat. Oilon on solminut jo kaupat Pekingiin yhteensä 12:sta uuden sukupolven lämmitysjärjestelmästä, ja ne tulevat lämmittämään sataatuhatta kiinalaiskotia.Kauppojen arvo on noin kymmenen miljoonaa euroa. Myös Yhdysvalloissa, etenkin Kaliforniassa, ollaan koko ajan kiinnostuneempia erittäin puhtaista energiaratkaisuista.

Palkittu savukaasujen puhdistusmenetelmä perustuu metallikatalyyttiin. Lisäksi polttimen ohjauksessa käytetään paljon automaatiota.

’’Menetelmä muistuttaa autojen pakokaasujen puhdistuksessa käytettävää katalysaattoria. Katalyytti pelkistää typen oksidit ja hapettaa jäljelle jäävät palamattomat jakeet, kuten hiilivedyt. Näin pakokaasuista häviää häkäkin’’, kertoo Oilonin tuotekehitysjohtaja Tero Tulokas.

Kuva: Katalyyttisen savukaasujen puhdistusmenetelmän kehittäjätiimi. Vasemmalta: CFD-insinööri, DI Matti Koski, insinööri Reijo Lylykangas, tuotekehityspäällikkö, insinööri Jouko Peltohaka, tuotekehitysinsinööri, DI Mari Laakso, CFD-insinööri, DI Joonas Kattelus, toimitusjohtaja, insinööri Eero Pekkola, tuotekehitysjohtaja, DI Tero Tulokas, automaatioinsinööri, insinööri (AMK) Teemu Heino, automaatioinsinööri, DI Joonas Remes ja suunnittelupäällikkö, DI Marko Kylä-Sipilä .

LISÄÄ: Suomalaisen insinöörityön palkinnot 1981-2016 (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016