Suomessa tehdään Airbusille uutta sääsatelliittia

Uudenlaiset sääsatelliittien antamat mittaustulokset muodostavat tärkeän osan Ilmatieteen laitoksen käyttämistä havainnoista. Nyt toisen sukupolven MetOp-SG -satelliittien mittauslaitteita valmistetaan DA-Groupin tiloissa Forssassa. Yritys toimii Airbus-yhtiön alihankkijana satelliittiprojektissa.

Euroopan Avaruusjärjestö ESA ja Euroopan sääsatelliittijärjestö Eumetsat valitsivat Airbus Defence and Spacen uusien MetOp-SG -ohjelman satelliittien instrumenttien rakentajaksi. MetOp-SG -satelliitteja on kahta eri tyyppiä, joita valmistetaan kolme kappaletta kutakin.

Käytännössä satelliittien rakenteidenja elektroniikan valmistamisesta vastaa kansainvälinen ryhmä, joka koostuu sadoista alan asiantuntijoista. Kymmenet suunnitteluryhmät eri yrityksissä valmistavat instrumentteja ympäri Eurooppaa. Yksi niistä on forssalainen DA-Group, jolla työllistää Forssassa lähes sata henkilöä.

”Meillä on parhaillaan työn alla instrumentteja kaikkiin kuuteen satelliittiin. Yksi satelliitti sisältää kymmeniä erilaisia mittausinstrumentteja pääasiassa mikroaalto- tai infrapuna-alueella, jotka keräävät ja mittaavat tietoa ilmakehän eri korkeuksista sekä maan, että meren pinnalta”, kertoo DA-Groupin avaruusliiketoiminnan johtaja Petri Jukkala.

DA-Grop aloitti projektin vuosi sitten ja viimeiset satelliitinosat toimitetaan Jukkalan mukaan eteenpäin neljän seuraavan vuoden sisällä. Instrumentit toimitetaan meiltä Airbusille, jossa he kasaavat yhteen seuraavan isomman kokonaisuuden. Satelliittien laukaisuajat asettuvat vuosien 2021-2034 välille.

Satelliiteissa käytettävä tekniikka kehittyy koko ajan eteenpäin, joten Jukkalan arvion mukaan satelliitteja tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa entistä enemmän, sillä kun tiedon tarve lisääntyy, tarvitaan niitä varten myös uusia mittausinstrumentteja.

Millimetriaaltotekniikan asiantuntijat Espooseen

Maailman huippuasiantuntijat kokoontuvat ensi viikolla 6.-8.6.2016 Aalto-yliopiston ja VTT:n järjestämään tieteelliseen GSMM2016 -konferenssiin Espooseen.

Yhdistetty The 9th Global Symposium on Millimeter-Waves (GSMM 2016) ja The 7th ESA Workshop on Millimetre-Wave Technology and Applications -tilaisuus tuo yhteen tutkijoita ja suunnittelijoita eri tutkimuslaitoksista sekä yrityksistä.

Konferenssissa käsitellään myös uutta MetOp-SG -satelliittia, jossa on paljon korkeataajuisia instrumentteja.

LISÄÄ: GSMM2016 (LINKKI)

TAUSTAA: Sääennusteilla on kasvava merkitys

Meteorologia on kehittynyt vuosien saatossa kaasujen käyttäytymisen ja ilmakehän tutkimuksesta. MetOp -satelliitit ovat Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kehittämiä, maapallon napojen yli kiertäviä sääsatelliitteja, jotka muodostava lopulta Eumetsat-sääsatelliittiorganisaation ilmastotutkimusjärjestelmän.

MetOp -satelliitit kattavat koko planeetan pinnan ja tekevät jatkuvasti mittauksia noin 837 kilometrin korkeudessa. Ne auttavat siten osaltaan saamaan parempia ja tarkempia sääennusteita, mutta niiden havainnoista on hyötyä myös muulle tutkimukselle, kuten ilmastonmuutoksen kartoituksessa.

Ensimmäinen MetOp on lähetetty avaruuteen vuonna 2006 ja toinen vuonna 2012. Kolmas MetOp -satelliitti lähetetään avaruuteen ensi vuonna ja sen odotetaan palvelevan vähintään vuoteen 2020 saakka.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016