Nelikopterisovellus voitti Oulun 5G-kisan

5G-kännykkäverkon sovelluksia hakeva Oulu 5G Innovation Challenge huipentui eilen jaettuun 10 000 euron arvoiseen Grand Prix -palkintoon. Pääpalkinnon voitti nelikopterisovelluksellaan Matti Viitala.

Pääpalkinnon voittanut Matti Viitalan ehdotus, ”Oulu from above”, on lentävistä kameraroboteista koostuva älykäs verkko, joka voi tarjota sekä viihdettä että hyötyä kaupungin asukkaille ja matkailijoille. Pienet helposti lennätettävät pienet neljällä roottorilla varustetut heli- tai nelikopterit ovat nousseet suosioon viimeisen vuoden aikana.

Viihteen lisäksi tällainen nelikopteri voi myös varoittaa ruuhkista tai onnettomuuksista. Voittoisasta ideasta vastannut Viitala oli kisan lopputuloksesta riemuissaan ja nosti vielä esille sen, miten paljon hienoja startup-ideoita hän oli kuulut koko Midnight Pitch Fest –tapahtuman aikana.

”Kisassahan ei lähdetty hakemaan valmiita teknisiä ratkaisuja, vaan 5G:hen liittyviä innovaatioita, jotka olisivat toteutuskelpoisia, ja joissa olisi näkymä liiketoimintamahdollisuuksiin. Pystyimme nimeämään voittajan, joka selkeästi täytti nämä kriteerit, totesi yksi 5GFWD-innovaatiokisan tuomareista Heikki Huhmo, 6Aika –hankkeen projektipäällikkö.

Huhmon mukaan voittaneessa ideassa hyödynnettiin nykyisiä ratkaisuja, joita skaalattiin 5G:n tarjoamien suuntaan ja samalla tehtiin vaikeasti lähestyttävää teknologiaa helpommin havainnollistettavaksi.

Oulun 5G-innovaatiokisaan saatiin kilpailutöitä sata eri puolilta maailmaa, ja asiantuntijaraadit ovat arvioineet kilpailutyöt erittäin korkeatasoisiksi. ”Ideoita saapui lähes sata, osallistujia ilmoittautui Singaporesta Yhdysvaltoihin. Innovaatiokilpailu on osaltaan vahvistanut Oulun johtavaa asemaa radioteknologian ja 5G-kehityksen keskuksena maailmassa”, BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula sanoo tyytyväisenä.

Voittaja Jukka Viitanen, Kuva: 5GFWD
Voittaja Matti Viitanen, Kuva: 5GFWD/Facebook

Kilpailun Grand Prix’n – ja 10 000 euron – voittaja, julkistettiin eilen kilpailugaalassa Midnight Pitch Festin yhteydessä.  Voittajaksi tuli nelikopterien verkkosovelluksella Matti Viitala.

Kopterin lisäksi omien sarjojensa voittajia olivat Mikko Mäkinen Kala Productista radiomoduulilla (Reusable Radio & Power Module), Teemu Kanstrén  KaTe Solutions & Consultingista älykkäällä kauppa-apulaissovelluksellaan ja Tiina Hokkanen uudenlaisella karttasovelluksellaan.

”Kilpailutöissä oli runsaasti erilaisia tulokulmia 5G:n mahdollistamaan tulevaisuuteen. Hienoa oli, että jo näin ensimmäisenä vuonna saimme runsaasti kansainvälistä huomiota”, 5GFWD-kilpailun tuottaja Hanna Mattila BusinessOulusta summaa.

Oulun 5G-kisa saa jatkoa ensi vuonna.

5GFWDwww5GFWD -innovaatiokilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Ensi vuonna kisa saa järjestäjien mukaan jatkoa. 5GFWD Oulu 5G Hackathon -kilpailu toteutetaan kansainvälisen EuCNC’2017 – konferenssin yhteydessä 12. päivä kesäkuussa 2017.

EuCNC – European Conference on Networks and Communications on konferenssien sarja, joka kokoaa kerran vuodessa tietoliikenteen huippuasiantuntijat eri puolilta maailmaa vaihtamaan näkemyksiä telealan kehityksestä ja tuoteinnovaatioista.

Viime vuonna EuCNC’2017 järjestettiin Pariisissa. Tänä vuonna 25. kertaa järjestettävä konferenssi pidetään Ateenassa, ensi vuonna siis Oulussa.

Ensi vuoden 5G Hackathonin tukijoina ovat mukana Oulun kaupunki, BusinessOulu ja Oulun innovaatioallianssikumppaneineen sekä Nokia.

Ensi vuonna teknologisen taustatuen tarjoavat Oulun yliopiston ja VTT:n kehittämät 5G-testiverkot. Oulun ammattikorkeakoulu on mukana kehittämällään ketterän kaupallistamisen ekosysteemillä.

”Houkuttelemme mukaan terävimmät ja nokkelimmat koodarit ja kehittäjät”, BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula lupaa.

LISÄÄ: 5GFWD-voittajat (LINKKI, facebook) ja sivusto (LINKKI)

Päivitetty 12.45

Kategoria-voittajat

  • Kategoria Health Goes 5G!: Mikko Mäkinen, Kala Product: Reusable Radio & Power Module. Langattomasti toimiva, uudelleenkäytettävä radio- ja virtayksikkö, jota voidaan hyödyntää toistuvaan, nopeasykliseen terveysteknologian laitetestaukseen.
  • Kategoria Easy Living and Working!: Matti Viitala: Oulu from above – Intelligent Drone network for Experiencing and Sharing Experiences. Lentävistä kameraroboteista koostuva älykäs verkko, joka voi tarjota sekä viihdettä että hyötyä kaupungin asukkaille ja matkailijoille. Viihteen lisäksi se voi myös varoittaa ruuhkista tai onnettomuuksista.
  • Kategoria Shopping Frenzy!: Teemu Kanstrén, KaTe Solutions & Consulting: Smart Shopping Assistant. Sovellus, joka auttaa asiakkaita vertailemaan tuotteita ja löytämään palveluita helposti ja yksinkertaisesti, ilman tarvetta juosta kaupasta toiseen haluttua tuotetta metsästämässä
  • Kategoria Daily Life Security!: Tiina Hokkanen: Rich Coordinates.
    5G:tä hyödyntävä idea erittäin tarkasta ja ajan tasalla olevasta karttasovelluksesta, joka kerää tietoa riskialttiista liikennepaikoista ja varoittaa niistä tielläliikkujia.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!