Uusi Bluetooth 5.0 – nopeampi ja kattavampi

Langattomasta Bluetooth-standardista julkistetaan ensi viikolla uusi viitosversio. Kantomatka pitenee ja nopeus kaksinkertaistuu.

Noin kahdenkymmenen vuoden ikään tullut Bluetooth-standardi on käynyt läpi useita parannuksia ja muutoksia.  Standardia ylläpitävän ja kehittävän organisaation Bluetooth SIG julkistaa uuden Bluetooth 5:n ensi viikon torstaina.

Edellinen suurempi muutos oli  vuonna 2010 julkaistu versio 4.0, jossa otettiin käyttöön matalan tehonkulutuksen Bluetooth Low Energy (BLE), kaupalliselta nimeltään Bluetooth Smart. Kiintoisaksi version teki, että BLE:n alkuperä oli Nokian vuonna 2006 kehittämä Wibree.

Uusi Bluetooth 5 on merkki siitä, että Bluetooth haluaa ottaa viipaleensa teollisen ja esineiden internetin (IoT) kakusta. IoT-radioverkoissa kaksi tärkeintä ominaisuutta ovat tehonkulutus ja kantama.  Nimensä mukaisesti BLE:ssä on pieni tehonkulutus, kun taas kantama on aika vaatimaton, muutamasta kymmenestä muutamaan sataan metriin.

Bluetooth 5 taas lupaa  nelinkertaistaa kantaman ja kaksinkertaistaa siirtonopeuden verrattuna versioon 4.2, ja tämä kaikki ilman lisääntynyttä tehontarvetta.

Toinen kaupallisesti merkittävä uutuus versiossa 5 on mahdollisuus lähettää Bluetooth-laitteesta toiseen pieniä datapaketteja vaikka laitteet eivät ole pariutuneita. Tätä hyödynnetään tyypillisesti majakoissa (beacon). Esimerkiksi hotelleissa tai kauppakeskuksissa voi olla majakoita, jotka lähettävät saapuville vieraille tärkeitä tietoja kohteesta.

Majakat voivat suuresti helpottaa näkövammaisten yksin liikkumista jopa vieraassa ympäristössä ilmoittamalla puheviestillä missä majakka sijaitsee ja mitä sen lähiympäristöstä löytyy.

Bluetooth-standardin päivitykset voidaan toisinaan ottaa käyttöön ohjelmistopäivityksen kautta, mutta version 5 uusien ominaisuuksien hyödyntämiseen tarvitaan uusia radiopiirejä. Nykyinen laitekanta toimii myös uusimman version mukaisissa verkoissa, mutta ei voi hyödyntää parannettuja ominaisuuksia.

Mesh-versio vasta tulossa?

Bluetooth SIGin viitosversion ennakkotiedotteessa ei ole mainintaa mesh-verkosta, mikä on käyttökelpoinen tapa laajentaa verkon peittoaluetta.

Kuva: Viime helmikuussa Cypress esitteli mesh-tuotteitaan nykyisen Bluetooth-versioon Nürnbergin Embedded World-messuilla.
Cypress esitteli helmikuun Nürnbergin Embedded World-messuilla mesh-ominaisuutta Bluetooth-piireihinsä.

Mesh-verkon solmut reitittävät etäämmällä olevien solmujen liikennettä, jolloin verkko voi peittää laajemman alueen kuin mitä kahden solmun välinen kantama muuten sallisi.

Mesh-verkko soveltuu siten erittäin hyvin teollisen internetin ratkaisuksi, ja monet kaupalliset yritykset, kuten suomalainen Wirepas, ovat kehittäneet omia mesh-verkkoja.

Bluetooth SIGin mukaan Bluetoothin mesh-versio on työn alla ja pyritään julkaisemaan vuoden 2016 loppuun mennessä.

Virallista mesh-standardia odotellessa muutamat yritykset kuten CSR (Qualcommin omistama) ja Cypress ovat kehittäneet omat mesh-protokollat nykyisen Bluetooth-standardin päälle.

LISÄÄ: Bluetooth SIG:n blogin ennakkotieto 16.6.2016 julkistuksesta  (LINKKI)

KUVA: Quuppa Oy, älykiekon Bluetooth 4.0 BLE -moduuli.

Päivitetty kantama ja nopeustiedot 20.6.2016

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!