Uudenlainen 3D-kuva-anturi

Infineon ja toinen saksalainen yritys PMD Technologies ovat kehittäneet uudenlaisen kuva-anturin 3D-kuvausta ja konenäköä varten. Real3-anturi havaitsee etäisyyden kuvassa näkyviin kohteisiin mittaamalla valon kulkuaika kamerasta kohteeseen ja takaisin.

lenovoinfineon
Lenovon uutuuskännykän kameraratkaisut. Infineonin 3D-kenno on alemmassa kamerassa.

Kamera valaisee kuvattavaa kohdetta moduloidulla infrapunavalolla, joka heijastuu kohteesta takaisin kameraan. Kameran kuvasensorin jokainen kuvapiste vastaanottaa heijastuneen infrapunasignaalin.

Kunkin kuvapisteen etäisyys kohteeseen saadaan mittaamalla lähetetyn ja heijastuneen valosignaalin vaihe-ero.

Real3-anturissa on mallista riippuen enintään 352×288 kuvapistettä, mikä vaikuttaa melko vaatimattomalta verrattuna monen nykykännykän lähes parinkymmenen megapikselin erotteluluun. Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa, jatkossa voidaan varmaankin odottaa suuremman erottelun omaavia kuva-antureita.

Lisätty todellisuus tulee

Google taas käynnisti vuonna 2014 Tango-projektin, joka pyrkii standardoimaan 3D-kuvaukseen liittyviä seikkoja sekä tarjoaa ohjelmakirjastoja 3D-kuvien käsittelyä varten.

Tavoitteena on tuoda rutiininomainen 3D-kuvaus mobiililaitteisiin sekä kuluttajille että teollisuussovelluksiin. Yksi niistä on lisätyn todellisuuden Lenovon viime viikolla julkistama kännykkäratkaisu Phab 2 Pro, jonka neljästä kamerasta yhdessä on Real3-anturi.

InfineonReal3lohkokaavio

Uusi toimintaperiaate edellyttää melkoisen kehittynyttä signaalinkäsittelyä itse kuva-anturissa kuin myös sitä hyödyntävän laitteen omassa suorittimessa.Toisaalta laitevalmistajan kannalta Real3 on paljon yksinkertaisempi ja pienikokoisempi ratkaisu kuin esimerkiksi kahteen erilliseen linssiin perustuva stereokuvausmenetelmä.

Saksalainen PMD Technologies on kehittänyt Infineonin mallitoteutuksen (reference design) Real3-piiriä käyttävälle kameralle. Lenovon lisätyn todellisuuden kännykän lisäksi Infineonin 3D-kuva-anturilla on potentiaalia esimerkiksi 3D-skannereista aina näkövammaisten liikkumista helpottaviin apuvälineisiin.

LISÄÄ: Infineon (LINKKI), tuotetieto (LINKKI) ja jakelijat (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639