VIDEO: Apple esitteli uusimmat

Apple esitteli kehittäjätapahtumassaan uuden nopeammin toimivan älykellon watchOS 3 -käyttöjärjestelmän. Apple pyrkii  innostamaan uudelleen kehittäjiä kellosovellusten tekemiseen. Samalla yritys toi parannuksia iPhonen iOS 10:iin ja vaihtoi Macin käyttöjärjestelmän OS X:n MacOS Sierra -nimelle.

Applen uusi älykellojen käyttöjärjestelmä watschOS 3 on parannettu versio viime vuonna julkaistusta watchOS 2:sta. Uusikinperustuu Applen älypuhelimissa ja iPad:issa käyttämään iOS käyttöjärjestelmään, mutta eroaa niistä käyttöliittymän ja ohjelmointirajapintojen osalta.

Apple julkaisi maanantain WWDC-tapahtumassa esiversion älykellonsa WatschOS 3.0-käyttöjärjestelmästä. Siinä sovellusten käynnistymistä on tehty aiempaa nopeampaa muun muassa jättämällä kerran käynnistetyn sovelluksen keskusmuistiin sekä lisäämällä tuen taustalla tapahtuvaan sovellustietojen päivittymiseen.

Uusi watchOS 3 tuo kellon käyttöjärjestelmän sovellusohjelmoijan kannalta askeleen lähemmäksi puhelimen iOS maailmaa. Tämän suuntaisia uudistuksia ovat muu muassa ohjauskeskuksen lisääminen, pidemmälle viety Siri integrointi sekä uudet ohjelmointirajapinnat.

WatchOS 3 tukee iOS:stä tuttuja CloudKit- ja Game Center -ohjelmointirajapintoja. Uudistettu multimedia-API tarjoaa paremmat työkalut videon, äänen ja näppäintapahtumien hallintaan. Sovelluksia voi uudistuksen jälkeen jättää tausta-ajoon, joten esimerkiksi kuntoilusovellukset voivat kerätä anturitietoa vaikka eivät ole muuten aktiivisia.

Viestit ja hälytystoiminto – uutta myös muihin laitteisiin

Viesteihin vastaamista on uudessa versiossa helpotettu tarjoamalla valmiita vastausviestejä sekä lisätty mahdollisuus käyttää ruudulle kirjoitetun tekstin tunnistusta sanelun lisäksi.

Uutena ominaisuutena on myös hälytystoiminto, jonka avulla älykellon käyttäjä saa yhdellä napin painalluksella iPhone:n soittamaan hätänumeroon, viestittämään lähimmilleen ja antamaan auttajille tärkeimmät käyttäjän kelloon aiemmin tallentamat lääketieteelliset tiedot.

Kellon watchOS 3.0 -käyttöjärjestelmän lisäksi Apple esitteli kehittäjätapahtumassa muitakin uudistettuja käyttöjärjestelmiä. Mobiililaitteiden iOS 10 sai tuen iMessage viestien varaan rakennetuille sovelluksille, parannetun leikka-liimaa toiminnon sekä uuden lukitusnäytön.

Tietokoneiden käyttöjärjestelmän merkittävin uudistus on nimenmuutos: OS X on nyt nimeltään macOS Sierra, jota ei sekoittuisi iOS 10 käyttöjärjestelmään. Lisäksi Apple esitteli lapsille tarkoitetun Swiftopetuspelin (LINKKI), jonka avulla voi oppia ohjelmoimaan. Syntyvä koodi siirtyy myös Swiftin ja ohjelmoijan Xcode-työkalun välillä.

LISÄÄ:  Applen tiedote (LINKKI) ja videoesitykset kehittäjäseminaarista (LINKKI,video)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!