5G World 2016: Nopea 5G-yhteys leikkausrobottiin

Ericsson esittelee tänään Lontoossa alkaneessa 5G World -tapahtumassa uuden mobiiliverkon varmuutta sairaala-olosuhteissa. Demossa leikkausrobotin kosketus välittyy reaaliajassa 5G-yhteyden kautta operoivalle kirurgille.

Etäkirurgiaa hyödynnetään diagnoosien tekemiseen sekä syöpäkudoksen tunnistamiseen leikkauksen aikana. Ericssonin ja King’s College Londonin Remote Control and Intervention -demossa (kuvassa) robotin “sormena” toimiva anturi toimii etänä työskentelevän kirurgin tuntoaistina vähäisiä leikkaustoimenpiteitä vaativissa eli mini-invasiivisissa operaatioissa.

ericsson5G-yhteyden nopeuden ja nykyverkkoja nopeamman vasteajan ansiosta anturi pystyy lähettämään tarkkaa reaaliaikaista tietoa pehmeästä kudoksesta erottuvista kovista kyhmyistä. Robotin sormena toimiva anturi tunnistaa syöpäkudoksen ja lähettää tiedon kirurgille välittömästi haptisen eli tuntopalautteen avulla.

“Demo tuo esille sen, kuinka olennaisen tärkeä lyhyt vasteaika on 5G-verkon sovelluksissa. Nopea verkko mahdollistaa etäkirurgiassa välttämättömän reaaliaikaisen videoyhteyden sekä tuntopalautteen”, Ericssonin Länsi- ja Keski-Euroopan toiminnoista vastaava johtaja Valter D’Avino sanoo.

Demossa hyödynnetään ohjelmisto-ohjattuja verkkoja. Ne varmistavat, että kriittisen kirurgisen operaation tarvitsema verkkoliikenne priorisoidaan riittävän korkealle tasolle (Quality of Service). Yhteys hyödyntää  5G-verkon mahdollistamaa verkon siivutusta (network slicing) päästä päähän käyttötarkoituksen mukaan.

”5G-verkon mahdollistama mini-invasiivinen kirurgiteknologia avaa mahdollisuudet aivan uudenlaisille sovelluksille, jotka eivät ole paikkaan sidottuja. Jatkossa operoiva kirurgi voi esimerkiksi saada reaaliaikaista tukea ja konsultointia diagnosointiin sekä itse operaatioon kollegoilta ympäri maailmaa”, King’s College Londonin tietoliikennetutkimuksen keskuksen johtaja Mischa Dohler sanoo.

ERICSSON SUOMESSA: Ericsson työllistää Suomessa noin tuhat henkilöä. Suomen päätoimipiste on Kirkkonummella. Toiminta Suomessa pohjautuu tutkimukseen ja tuotekehitykseen, myyntiin ja palveluorganisaatioon, joka keskittyy sekä paikallisiin että kansainvälisiin asiakkaisiin.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639