VIDEO: Suomen telehistoria – viisi ykköstilaa

Heinäkuun alussa tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Suomessa soitettiin maailman ensimmäinen gsm-puhelu. Tässä teleoperaattori Elisan listaamana neljä muutakin suomalaista teletekniikan ykköstilaa. Mukana myös videolinkki ensimmäisestä GSM-puhelusta.

Suomalaiset ovat olleet vuosien varrella kärjessä puhelinbisneksen eri kehitysvaiheissa, jos nousevat Nokian kännykkäongelmatkin omassa sarjassaan kärkeen. Ykköstilalta kännyköissä tultiin nopeasti alas Samsungin ja Applen tullessa markkinoille.

Tulevana perjantaina 1.7.2016 tulee 25 vuotta ensimmäisestä GSM-puhelusta. Maailman ensimmäisen gsm-puhelun soitti Suomen Pankin johtaja Harri Holkeri Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Kaarina Suoniolle. Puhelu soitettiin Radiolinjan verkossa, josta sittemmin tuli Elisan tytäryhtiö.

Eräällä tavalla Suomi voisi olla ykkönen myös ARP- ja NMT-tekniikoiden kehittäjänä. Ja tekstiviestin kotimaana. Tässä kuitenkin  Elisan valitsemana vain neljä muuta ykkössijaa suomalaisen telehistoriasta.

Helsinki oli maailman ensimmäinen kaupunki, jonka puhelinkeskus automatisoitiin.

Helsingin alueen puheluliikenne automatisoitiin vuonna 1929 ensimmäisenä kaupunkina koko maailmassa. Automaattisten kytkinten keksiminen mahdollisti sen, että keskukset saattoivat yhdistää puhelut ilman puhelunvälittäjää.

nokia_5g_logo__blue_fillEnsimmäisenä Suomessa käyttöönotettu UMTS900 mahdollisti 3G-verkon laajenemisen

Elisa otti ensimmäisenä maailmassa kaupalliseen käyttöön UMTS900-tekniikan vuonna 2007. Teknologia mahdollisti 3G-verkon rakentamisen myös taajamien ulkopuolelle ja langattoman verkon laajenemisen koko maahan.

Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa

Suomessa käytetään eniten mobiilidataa maailmassa. Tefficientin maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan Suomessa käytetään mobiilidataa tällä hetkellä lähes kaksi kertaa enemmän liittymää kohden kuin toisena olevassa Ruotsissa.

Suomalainen Nokia toi ensimmäisenä markkinoille 5G:tä tukevat tukiasemat

Helmikuussa 2016 Nokia oli ensimmäinen yritys maailmassa, joka toi markkinoille 5G:tä tukevat tukiasemat. Kuluttajien saataville ja laajempaan käyttöön 5G tulee todennäköisesti 2020-luvulla.

LISÄÄ: Video ensimmäisestä GSM-puhelusta Ylen Elävästä arkistosta (LINKKI, video).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!