Sähkötekniikan vienti laski – öljy ja puu nousivat

Suomen viennin arvo oli  Tullin ennakkotilaston mukaan toukokuussa 4,3 miljardia euroa eli seitsemän prosenttia pienempi kuin viime vuoden toukokuussa. Jyrkimmässä laskussa oli sähkötekniikan tuotteiden, metallien ja turkisnahkojen vienti.  Nousussa oli öljytuotteet ja puutavara.

Kokonaisuutena Suomen vienti tammi-toukokuun välillä vienti laski kahdeksan prosenttia. Vienti EU-maihin laski toukokuussa yhdeksän prosenttia ja tuonti EU:sta nousi prosentin. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle väheni kolme prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta puolestaan kasvoi kymmenen prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Tärkeimmistä kauppakumppaneista vienti lisääntyi toukokuussa ainoastaan Ruotsiin. Eniten laski vienti Saksaan, Alankomaihin ja Kiinaan. Venäjän-vienti väheni vain hieman edellisen vuoden toukokuusta.

Tuonnissa kasvoi toukokuussa erityisesti raakaöljyn, sähkötekniikan sekä farmaseuttisten tuotteiden ansiosta. Laskua kirjattiin raudan ja teräksen sekä kemianteollisuuden tuontiin.Tuonti nousi toukokuussa neljä prosenttia ja oli arvoltaan 4,4 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta laski kaksi prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppatase oli toukokuussa 100 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-toukokuussa kauppataseen alijäämää on kertynyt lähes 1,3 miljardia euroa. Viime vuoden toukokuussa kauppatase oli 385 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja tammi-toukokuun ylijäämä oli tuolloin 75 miljoonaa euroa.

Kuva: Konecranes

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639