VIDEO: VR-tekniikka tulee ajo-opetukseen

Ensimmäinen virtuaalitodellisuustekniikkaa hyödyntävä suomalainen ajosimulaattori esiteltiin Porin SuomiAreena-tapahtumassa. Myös virtuaalilasit tulevat olemaan osa ajosimulaattorissa annettavaa opetusta jo lähitulevaisuudessa.

Kajaanilaisen CSE Simulation kehittämä ajosimulaattori on toteutettu yhteistyössä Suomen Autokoululiiton kanssa.  Ajosimulaattorin kehitys käynnistyi kuusi vuotta sitten Oulun Yliopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteisprojektina, jossa kehittynyt osaaminen ja innovaatiot on nyt kaupallistettu.

Simulaattoreissa hyödynnetään peliteknologiaa ja pelillisyyttä ajoharjoittelun vaikuttavuuden kasvattamiseksi. Suomalaisena vaihtoehtona ratkaisu tuo autokouluille suomalaiset ajomaisemat ja oikeat ajoneuvon tärinää simuloivat efektit osaksi ajoharjoittelua.

Virtuaaliset ajoympäristöt perustuvat pääosin todellisiin ympäristöihin ja ohjelmisto sisältää useita harjoituksia erilaisissa sääolosuhteissa. Harjoitukset on kehitetty yhteistyössä Suomen Autokoululiiton kanssa.

Ajosimulaattoreita on tilattu ennakkoon yli 20 kappaletta ja se on saanut liikennevirasto Trafin hyväksynnän myös pimeänajoharjoitukseen. Myös virtuaalilasit tulevat olemaan osa ajosimulaattorissa annettavaa opetusta jo lähitulevaisuudessa. Laitteet kootaan Kajaanissa.

’’Pitkä tie on kuljettu tähän hetkeen, jolloin ensimmäiset suomalaiset ajosimulaattorit ovat valmiina käyttöön autokouluissa”, kertoo CSE Simulation Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Nurkkala.

Uuden suomalaisen ajosimulaattorin kansainvälinen myynti käynnistyy ensi vuonna.

CSE Simulationin toinen tuote on VR- ja pelitekniikkaa hyödyntävä Athene Exergaming. Se on kuntosaleille, kuntoutukseen sekä huippu-urheilijoille kehitetty ratkaisu, jossa yhdistyvät kuntosalilaitteet, virtuaaliympäristöt ja pelit tarjoten ainutlaatuisia harjoittelukokemuksia käyttäjille.

CSE Simulation sisaryritys cse-entertainment tuottaa liikunnallisia viihdepelejä.VortextyökoneVR

Virtuaalitodellisuutta ja pelitekniikoita hyödyntäviä ajosimulaatooriratkaisuja on maailmalla muitakin.Esimerkiksi kanadalainen CM Labs tekee työkoneiden ajo-opetukseen VR-opetusohjelma Vortexia (kuva).

Kanadalaisratkaisun avulla voidaan koulia esimerkiksi pyöräkuormaajien kuljettajia. Suomessa on kehitetty myös vastaavia traktorien ja työkoneiden VR-ohjaamoratkaisuja.

Virtuaalitodellisuuden hyödyntämistä hyötysovelluksiin tutkitaan Kajaanin lisäksi useissa muissakin ammattikorkeakouluissa. Tamperelainen Novatron tekee mös kaivinkoneisiin Xsite-koneohjauratkaisua.

LISÄÄ: CSE Simulation (LINKKI). CM-Labsin työkonesimulaattori (LINKKI), Novatron 3D (LINKKI) ja  Uusiteknologia.fi:n VR-aiheisia uutisia (LINKKI).

Kuva: CSE Simulationin video (LINKKI, youtube)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639