Ruotsalaiset parempia innovoinnissa – lue raportti

Ruotsi on paras innovoinnissa, kerrotaan Euroopan Unionin teettämässä uusimmassa innovaatiovertailussa. Suomi oli Ruotsin ja Tanskan jälkeen kolmas. Nopeimmin kasvava innovoija oli Latvia. Suomen jälkeen tulivat Saksa ja Hollanti.

Euroopan unionin komissio julkaisi eilen vuoden 2016 Euroopan innovaatioiden tulostaulun, alueellisen innovaatioiden tulostaulun ja Innobarometri-tutkimuksen tulokset. Yksittäisten maiden sijoitusten lisäksi tärkeimpiä havaintoja olivat, että EU:n innovaatiotoiminta on saavuttamassa Japanin ja Yhdysvallat ja että

Yksittäisillä innovaatioaloilla EU:n kärjessä ovat seuraavat jäsenvaltiot: Ruotsi – henkilöresurssit ja akateemisen tutkimuksen laatu; Suomi – finanssialan toimintaympäristö; Saksa – yksityiset innovaatioinvestoinnit; Belgia – innovaatioverkot ja -yhteistyö; Irlanti – innovointi pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

EU:n sisämarkkinoista, teollisuusasioista, yrittäjyydestä ja pk-yrityksistä vastaava komissaari Elżbieta Bieńkowska totesi seuraavaa: ”Haluan Euroopasta paikan, jossa innovatiiviset pk-yritykset ja startup-yritykset pystyvät kukoistamaan ja laajentamaan toimintaansa sisämarkkinoilla. Tämä edellyttää voimiemme yhdistämistä’’

EUraporttiInnovaatio2016Tutkimuksesta, tieteestä ja innovoinnista vastaava komission jäsen Carlos Moedas totesi puolestaan, että ”Johtavat maat ja alueet tukevat innovointia kaikilla politiikan aloilla. Ne tekevät investointeja, panostavat koulutukseen, tukevat joustavia työolosuhteita ja varmistavat, että julkinen sektori arvostaa yrittäjyyttä ja innovointia.’’

Suomessa nykyhallinto on keskittynyt leikkauksiin niin yliopisto kuin muunkin tutkimustoiminnan osalta. Samaan aikaan vientilama on pakottanut yritykset leikkaamaan tutkimuksesta ja innovoinnista. Erityisesti VTT ja Tekes ovat valitelleet kehityksen suuntaa ja rajuja muutoksia tutkimusrahoituksessa.

Euroopan unioni haluaa kuitenkin parantaa talouslamasta huolimatta uuden teknologian yritysten mahdollisuuksia saada yksityistä rahoitusta toteuttamalla 315 miljardin euron suuruisen Euroopan investointiohjelman ja pääomamarkkinaunionin sekä perustamalla uuden Euroopan innovointineuvoston.

Komission selvityksessä EU:n innovaatiosuorituskyvyn odotetaan paranevan seuraavan kahden vuoden aikana. Useimmat yritykset aikovat ylläpitää nykyistä investointitasoaan tai lisätä innovaatioinvestointejaan seuraavan vuoden aikana.

LISÄÄ: EU komission Innobarometri-tutkimus (LINKKI, pdf)

Kuva: Inission AB.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639