Suomi ei saa vientituotteistaan kunnon hintaa

Suomen viennin ongelmat jatkuvat viimeisten kesäkuun ennakkotietojen mukaan. Toukokuun lopullisen vientiraportin mukaan vientihinnat laskivat edelleen jyrkästi, vaikka viennin määrän lasku loiveni jo toukokuussa. Suomi ei tahdo saada kunnon hintaa edes uuden tekniikan vientituotteistaan.

Suomen tavaraviennin arvo laski toukokuussa kuusi prosenttia vuoden takaisesta Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan. Vienti oli arvoltaan 4,3 miljardia euroa.

Pudotus johtui helmi-huhtikuun tapaan sekä viennin määrän, että vientihintojen laskusta. Volyymi laski 0,7 prosenttia ja vientihinnat 4,8 prosenttia viime vuodesta. Tosin viennin volyymin lasku loiveni huhtikuusta selvästi, mutta vientihintojen lasku oli lähes yhtä jyrkkää kuin edelliskuussa.

Tammi-toukokuun yhteenlaskettu viennin arvo pieneni kahdeksan prosenttia viime vuodesta. Viennissä jalostettujen öljyjalosteiden, peruskemikaalien, sahatavaran ja paperimassan vienti suureni, mutta koneiden ja laitteiden, paperin ja pahvin, kuljetusvälineiden ja metallien vienti väheni toukokuussa.

Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden vientiin kirjattiin laskua 26 prosenttia viime vuoden toukokuusta. Teollisuuskoneiden ja –laitteiden vienti heikkeni prosentin.

Näistä tavaroista voimakoneiden ja moottoreiden vienti supistui 34 prosenttia, mutta teollisuuden erikoiskoneiden vienti kasvoi 28 prosenttia. Erikoiskoneista huomattavimmassa kasvussa oli pyörätraktoreiden ja erilaisten koneiden osien vienti.

Teollisuuden yleiskoneiden vienti sen sijaan laski kymmeneksen.  Sähkökoneiden ja -laitteiden vienti madaltui kolme prosenttia ja kuljetusvälineiden vienti 65 prosenttia.

Koko sähköteollisuudesta Nokian ja muutamien pienempien toimijoiden tietoliikennelaitteet ovat selvästi muuta sähköteollisuutta pienempi osa.  Tietoliikenteen laitteiden myynti oli toukokuussa 45 miljoonaa euroa ja laskua tuli seitsemän prosenttia. Koko alkuvuonna tietoliikennelaitteita viestiin 252 miljoonan edestä, jossa on kymmenen prosentin nousu.

Kuljetusvälineiden viennin prosenttimääräistä laskua selittää vertailukuussa Saksaan toimitettu noin 450 miljoonan euron arvoinen risteilyalus. Uudesta kaupungista lastattiin toukokuussa sen sijaan vähemmän uusia henkilöautoja. Niiden vienti laski toukokuussa, mutta kalliimpien tavarankuljetusautojen vienti suureni.

Tuonti sen sijaan kasvoi toukokuussa viisi prosenttia ja oli arvoltaan hieman yli 4,4 miljardia euroa. Tuonnin volyymi kasvoi 14,5 prosenttia, mutta tuontihinnat laskivat 6,2 prosenttia. Sitä selittää raakaöljyn tuontimäärien nousu öljynjalostusteollisuuden vuodentakaisen huoltoseisokin aiheuttamasta poikkeuksellisen alhaisesta tasosta.

Tuonti vuoden alusta toukokuuhun heikkeni kaksi prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Kauppatase oli toukokuussa 125 miljoonaa euroa alijäämäinen.  Tammi-toukokuussa kauppataseen alijäämää kertyi 1,3 miljardia euroa. Viime vuoden toukokuussa kauppatase oli 391

Lisää koko alkuvuoden ja toukokuun viennistä ja tuonnista (LINKKI, pdf).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639