Kirurgien avuksi kehitetään katseenseurantaa

Itä-Suomen yliopisto on saanut Suomen Akatemialta lisärahoitusta katseenseurannan tuomiseen leikkauksiin. Konsortiumi on jo kehittänyt ensimmäisen leikkausmikroskooppiin liitetyn katseenseurantalaitteiston. Sen  avulla voidaan hetki hetkeltä monitoroida, minne kirurgin katse pitäisi kohdistua leikkauksen edetessä.

Suomen Akatemialta saatu puolen miljoonan euron rahoitus aistinelintoimintoja tehostavaan teknologiaan mikrokirurgiassa leikkausmikroskooppien teknologiahankkeeseen. Tutkimusta johtaa Itä-Suomen yliopiston dosentti Roman Bednarik.

FIRST (Sensorimotor Prosthetics for Future Interactive Surgical Systems) konsortiumin yhteistyökumppanina toimii Kuopion yliopistollisen sairaalan Neurokeskus. Tutkimusryhmän johtajana toimii neurokirurgian apulaisylilääkäri, dosentti Mikael von und zu Fraunberg.

’’Tulevan rahoituskauden päätavoitteenamme on kehittää leikkausmikroskoopin näkökenttään heijastettavaa käyttöjärjestelmää, joka katsetta seuraamalla voi ennakoida mikrokirurgin toimenpiteitä, selventävät Bednarik ja Fraunberg.

Hankkeessa kehitetään myös uudentyyppisiä valon spektrianalyysiin ja kudosten fluoresenssidiagnostiikkaan perustuvia reaaliaikaisia kuva-analyysimenetelmiä leikkausmikroskoopin yhteyteen.

Jatkossa aistinelinjärjestelmiä tehostavaa kirurgiaa on tarkoitus yleistää ja virtuaalisen VR-maailman keinoja harkitaan tämän suuntauksen koulutukseksi. Projektissa uskotaan, että leikkausmikroskoopin kehittämisestä voidaan saadaan arvokasta kokemusta laajemminkin tulevaisuuden sovelluksiin netistä robotiiikkaan.

Suomen Akatemia on rahoittanut hanketta vuoden 2010 alussa ja uusi rahoitus jatkuu syksyyn 2018 asti.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

 

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639