Paikkatiedosta otettavissa enemmän irti

Suomalaisyritykset näkevät sijaintitiedon hyödyntämiselle runsaasti mahdollisuuksia liiketoiminnassaan, selviää Karttakeskuksen tuoreessa selvityksessä. Uusia mahdollisuuksia vauhdittavat teknologioiden nopea kehitys ja hintojen lasku.

Karttakeskuksen Paikkatieto 2016 -kyselyssä selvitettiin paikkatietoratkaisujen tämänhetkistä käyttöä ja niihin liittyviä odotuksia suomalaisyrityksissä Paikkatietoa jo käyttävät yritykset näkevät paikkatiedolle edelleen lisäpotentiaalia. Silti paikkatiedon ja laajemmin digitalisaation hyödyntämisessä ollaan raportin mukaan kahdessa vaiheessa.

’’Iso osa yrityksistä kehittää aktiivisesti liiketoimintaansa ja hakee uusia mahdollisuuksia digitaalisista ratkaisuista, kun taas passiivisemmat yritykset keskittyvät tiukasti nykyiseen toimintaansa, sanoo Karttakeskuksen johtava konsultti Jarmo Suoranta.

Tutkimukseen vastanneista yrityksistä 36 prosenttia käyttää liiketoiminnassaan pidemmälle vietyjä räätälöityjä paikkatietoratkaisuja. Edelläkävijäyritykset näkevät eniten potentiaalia paikkatiedolle

’’Monien maailman menestyneimpien palvelujen ja startup-yritysten ytimessä on paikkatiedolle perustuva liiketoiminta. Hyviä esimerkkejä ovat Airbnb, Uber ja Wolt’’, Suoranta kertoo.

Paikkatieto on maantieteellisen sijainnin hyödyntämiseen perustuvaa teknologiaa, jolla on koko ajan enemmän soveltamismahdollisuuksia sekä yrityksissä että julkisissa palveluissa.

Tutkimuksen mukaan nämä edelläkävijät arvioivat paikkatiedon tärkeänä liiketoiminnalleen ja siihen tehdyt investoinnit kannattavina. He näkevät myös muita helpommin uusia mahdollisuuksia paikkatiedon syvemmälle hyödyntämiselle, Suoranta jatkaa.

Karttakeskuksen selvitystä varten haastateltiin sata keskisuuren tai suuren yrityksen liiketoimintajohdossa työskentelevää henkilöä. Haastattelun toteutti Feelback Oy toteutti haastattelut heinä-elokuussa 2016. Tulokset analysoi Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy. Karttakeskus Oy on Affecto Oyj:n tytäryhtiö

LISÄÄ:  Karttakeskuksen Paikkatieto 2016 -tutkimusraportti (LINKKI)

 

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

 

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639