Konenäkö tuli avuksi shakkiin

Nuoret suomalaiskeksijät Eero Valkama ja Iiro Kumpulainen palkittiin eilen EU:n nuorten tiedekilpailussa shakin konenäköä koskevasta keksinnöstään. EU:n Young Scientist-tiedekilpailun (EUCYS) palkinnot jaettiin eilen Brysselissä.

Kumpulaisen ja Valkaman kilpailutyön aiheena oli shakin digitalisointi tietokonenäön avulla. Tuomaristo arvioi työt keksintöjen esittelyjen perusteella. Kumpulainen ja Valkama pääsivät edustamaan Suomea voittamalla jo aiemmin kansallisen Tutki Kokeile Kehitä –tiedekilpailun suunnittelusarjan.

Kohderyhmänä kamerainnovaatiolle 600 miljoonaa shakinpelaajaa. Shakin digitalisoiminen antaa pelaajille mahdollisuuden oppia paremmin omista virheistään ja seurata toisten pelaajien pelejä.

Palkitussa ratkaisussa kamera on asetettu shakkilaudan yläpuolelle ja se seuraa peliä ja shakkinappuloita siirto siirrolta. Ohjelma vertaa jokaista kuvaa edelliseen ja päättelee tehdyt siirrot tunnistamalla pelinappuloiden värin ja sijainnin.

’’Kilpailemme shakissa, joten kehitimme ohjelman, joka tallentaa siirrot kameran avulla. Ohjelma käyttää itse kehittämäämme algoritmia’’, Iiro Kumpulainen ja Eero Valkama kertovat.

Suomalaisnuorten sovelluksen avulla kokonaisten pelien siirtojen tunnistamisen onnistumisprosentti on 96 prosenttia. Se on heidän mukaansa huomattavasti parempi kuin muilla nykyään olemassa olevilla vaihtoehdoilla.

Kumpulainen ja Valkama saivat PRACEn (Partnership for advanced computing in Europe) erityispalkinnon, johon kuuluu viiden päivän matka Tšekin tasavaltaan ja vierailu Ostravan supertietokonekeskukseen.

EUCYS kokoaa nuoret tieteilijät

Euroopan unionin EUCYS-kilpailun tavoitteena on kannustaa nuoria luonnontieteiden ja tekniikan pariin. Kilpailu kokoaa joka syksy viikoksi yhteen nuoria EU-maista, Itä- ja Keski-Euroopasta, mutta myös Yhdysvalloista ja Aasiasta. Viikon aikana osallistujille järjestetään kilpailun lisäksi tieteellistä ja kulttuuripitoista ohjelmaa.

Suomea edusti kilpailussa Kumpulaisen ja Valkaman lisäksi myös lukiolainen Mei Xu Vantaalta, joka oli tutkinut vihreän teen vaikutuksia ruuansulatuskanavaa suojelevien probioottisten bakteereiden lisääntymiseen. Xu voitti tämän vuoden Tutki-Kokeile-Kehitä kilpailun tutkimussarjan.

Kuva: Eero Valkama (vas.)  ja  Iiro Kumpulainen. Kuvalähde EU

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!